Stuurman aan wal

We moesten even geduld hebben, maar die jubileum-editie van de Dordtse Boekenmarkt komt er nu echt aan. Komende zondag wordt het al de 25e keer dat één van de leukste evenementen in de stad gehouden wordt. Felicitatie en hulde aan grondlegger en organisatoren! Heel jammer natuurlijk dat uitgerekend zo kort voor dit feestje Bart van Dulmen overleed, de man die het succes van de Deventer Boekenmarkt naar Dordt kopieerde onder het motto ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’. Ik moet u eerlijk bekennen dat ik er destijds weinig van verwachtte. Een beetje suffe boel, stelde ik me voor. Een grove inschattingsfout.

Wat de boekenmarkt voor mij jarenlang écht leuk maakte, was dat ik mezelf doelen stelde. Ik kan het u aanbevelen; het geeft je de motivatie om ondanks zere voeten urenlang door te blijven struinen langs die honderden kramen. Met twee kleine kinderen, die dol waren op voorlezen, moest er natuurlijk regelmatig leesvoer naar Huize Blom en zo’n tweedehands markt biedt de kans om dat voor een zacht prijsje te doen. De eerste doelen die ik mij stelde, waren het vergaren van de complete series van de avonturen van de aapjes Tup & Joep en de matroosjes Oki & Doki.

Beide series telden een stuk of twintig deeltjes en het heeft jaren geduurd eer ik ze compleet had. Dat kwam mede doordat ik ‘de sport’ nog wat zwaarder gemaakt had door met mijzelf af te spreken dat ik maximaal één vijftig per deeltje zou betalen en het er nog netjes uit moest zien. De euforie van het uiteindelijk slagen van de missie sloeg echter al snel om in een soort van teleurstelling. Het bezit van de zaak is het eind van het vermaak. Wat nu? Nieuwe doelen dus. De Dordtse Boekenmarkt heeft van mijn dochter een enorme leesliefhebber gemaakt. Mijn zoon was er na het voorlezen wel klaar mee.

Omdat ik ook beroepsmatig vaak op de boekenmarkt moest zijn, om verslag te doen van het gemoedelijke sfeertje, belandde ik een keer in een growshop. De eigenaar had auteurs van boeken over drugs en aanverwante zaken uitgenodigd en ik ging even kijken of daar wellicht nog iets leuks te halen was voor de luisteraars van Radio Rijnmond. Voor ik het goed en wel door had zat ik te lurken aan een waterpijp en te smikkelen van een plakje spacecake. Het was een onvergetelijke boekenmarkt. De enige keer dat ik niet met zere voeten, maar zwevend thuiskwam.

Thijs Blom.

(Archieffoto: Stolk Fotografie)