ZWIJNDRECHT – Het gemeentebestuur van Zwijndrecht neemt de tijd om zich te beraden over de toekomst van het coffeeshopbeleid in de gemeente. Dat zei burgemeester Hein van der Loo zaterdag in het radioprogramma Studio De Witt. Zwijndrecht had sinds 2002 een onder de stichting Het Dilemma opererende niet-commerciële wietwinkel. Die moest in november vorig jaar dicht, omdat de directeur-bestuurder, op wiens naam de vergunning stond, op non-actief was gesteld door de Raad van Toezicht van de stichting.

Van der Loo staat niet negatief tegenover de constructie die bijna achttien jaar bestond. “Ik ben onder de indruk van hoe B&W en de raad destijds tot deze vorm zijn gekomen en met welke bedoelingen: de straathandel aan banden leggen, voorlichting geven over drugs en, vooral jongere, bezoekers ontmoedigen om ermee te beginnen. Als er niets aan de hand was geweest, hadden we Xpresso nog gehad. In de kern was er nog steeds hetzelfde doel en dat onderschrijf ik.”

Zwarte kas

Er bleek in oktober vorig jaar echter wel iets aan de hand. Er bleek een dubbele boekhouding gevoerd te worden en een ‘zwarte kas’ aanwezig te zijn. De Raad van Toezicht besloot directeur-bestuurder Wouter van Egmond op non-actief te zetten. Van der Loo: “Daarmee kwamen ook de vergunning en de gedoogbeschikking te vervallen. Er waren dingen aan de hand. Toen kort erna ook een nieuwe directeur werd geschorst, hebben wij gezegd: je verkoopt hier geen broodjes worst en de inkoop van cannabis is nog steeds illegaal. Dus je moet heel zorgvuldig kijken of je deze constructie gedoogt en wat we precies willen.”

Aanbesteding

Om die laatste vraag te beantwoorden werd op 6 mei een bijeenkomst georganiseerd, waarop de gemeenteraad zich liet bijpraten door alle betrokken partijen en deskundigen. Begin juni praat de Zwijndrechtse gemeenteraad verder over het onderwerp. Er is daarbij nog een ‘vertragende factor’ bijgekomen, vertelt Van der Loo: “Nieuwe Europese regelgeving en jurisprudentie bepalen dat we in dit geval de aanvraag voor een vergunning moeten openstellen voor meerdere gegadigden. Er is maar één coffeeshop, dus dan is er sprake van een zogenaamde schaarse vergunning. Dat betekent dat je er een soort aanbesteding van moet maken. Een andere mogelijkheid is dat er geen shop terugkomt in Zwijndrecht.” Of dat de straathandel in de hand werkt, is volgens de burgemeester ongewis: “De relatie tussen straathandel en het wel of niet hebben van een coffeeshop is twijfelachtig.”

Zeer succesvol

Volgens voorzitter Arend Hofland van Het Dilemma had het allemaal niet zo hoeven lopen. De onregelmatigheden die aanvankelijk groot werden voorgesteld, zouden uiteindelijk reparabel zijn geweest, stelt hij. “Er is niks gevonden, de boekhouding klopt. De doelstelling is altijd geweest om de verkoop in goede banen te leiden en dat is altijd zeer succesvol gedaan. Wij hebben als Raad van Toezicht met drie vrijwilligers, zonder financieel belang, daar ons steentje aan bijgedragen. Er is nu echter een verschil van inzicht ontstaan en we voelen ons niet meer gesteund door de gemeente. Het initiatief ligt nu daar. Ik zou na twaalf jaar sowieso stoppen, maar wij hebben nu besloten de stichting op te heffen. Het is zonde dat het zo is gelopen.” (Foto: Thymen Stolk)