Als werknemer wilt u prettig werken. Ontwikkeling, werkplezier en een goede gezondheid staan hierbij voorop. Dit is ook in het belang van uw werkgever, die u hiervoor kan ondersteunen met deskundige begeleiding en advies van een arbeidsdeskundige. Zodat u zich betrokken voelt en goed blijft functioneren in uw functie. Dit geldt ook als u oudere werknemer bent en in uw laatste arbeidsjaren zit. Deze wilt u immers ook prettig en waardevol afsluiten. Dit is wat duurzame inzetbaarheid betekent.

Waarom duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid van personeel is binnen slechts enkele jaren een belangrijk thema geworden binnen verschillende bedrijven. De term duurzame inzetbaarheid is erop gericht om personeel zo lang mogelijk in goede gezondheid en ontwikkeld aan het werk te houden. Nu Nederland midden in de vergrijzingsgolf zit, blijft dit voorlopig een zeer actueel onderwerp. De vergrijzingsgolf bereikt zijn hoogtepunt in 2026. Werknemers moeten langer blijven doorwerken, nu de AOW-leeftijd verhoogd is. Deze periode zal actief worden benut om kennis en ervaring naar jongere werknemers over te dragen naar jongere werknemers.

Een bedrijfsarts helpt bij duurzame inzetbaarheid

Willen werkgever en werknemer een succes maken van duurzame inzetbaarheid, dan is ook een duurzame aanpak nodig. Als werknemer heeft u daarbij recht op consultatie van een bevoegd bedrijfsarts. Uw werkgever is verplicht u deze mogelijkheid te geven en de bedrijfsarts toegang te geven tot de werkvloer. Een open spreekuur bij uw bedrijfsarts dient om te praten over uw individuele en persoonlijke vragen over het werk. Al deze en andere diensten die de arbeidsomstandigheden voor de werknemer moeten verbeteren, worden geregeld via een deskundige arbodienst.

Wat doet de bedrijfsarts?

Een bedrijfsarts is specialist in gezondheid en werk, en geeft onafhankelijk advies aan u als werknemer. Hierbij geldt het medisch beroepsgeheim en uiteenlopende privacyregels. Het takenpakket van een bedrijfsarts bestaat uit:

  • het ondersteunen bij de opstelling van het preventie- en verzuimbeleid;
  • begeleiden bij de re-integratie van zieke werknemers;
  • inzicht krijgen in de werkomstandigheden en -belasting;
  • bereikbaar zijn voor vragen van werknemers met óf zonder klachten;
  • overleggen met personeelsvertegenwoordiging en/of ondernemingsraad, en de preventiemedewerker.

Advies aanvragen?

Heeft u vragen over uw eigen duurzame inzetbaarheid? Dit is de specialisatie van arbodienst Preventix. Deze organisatie staat voor effectief verzuimbeleid en vroegtijdige preventie. Hierbij hoort het optimaliseren van de werkomstandigheden op de werkvloer, zodat duurzame inzetbaarheid haalbaar is en blijft. Treden er toch problemen op, dan zal Preventix u vanaf dag één zo goed mogelijk bijstaan. Bekijk de website van Preventix of neem direct contact op voor advies.