DORDRECHT – De Rekenkamercommissie heeft onderzoek gedaan naar de doeltreffendheid van afgegeven subsidies door de gemeente Dordrecht. Wat blijkt: het is maar de vraag in hoeverre de instelling die de subsidie ontvangen activiteiten ontplooit die bijdragen aan de doelen van de gemeente Dordrecht.
De commissie onderzocht de subsidieverstrekking aan zwemvereniging MNC, welzijnsorganisatie FlexusJeugdplein, stichting ToBe en poppodium Bibelot. In totaal goed voor 4,5 miljoen euro subsidiegeld. Voorop staat dat de verleende subsidies rechtmatig waren. Aanleiding van het onderzoek was een eerder uitgevoerd onderzoek (2011) door college van burgemeester en wethouders naar subsidieverlening. Toen kwamen de beoogde doelen niet aan bod.
Onvoldoende helder
Dat de doeltreffendheid niet valt vast te stellen komt deels doordat de gemeente onvoldoende helder heeft wat zij met de subsidies wil bereiken. Ook maken de subsidieontvangers zelf onvoldoende duidelijk hoe hun activiteiten de eigen doelen en die van de gemeente ondersteunen. De rekenkamercommissie constateert bovendien dat de wettelijk verplichte periodieke evaluatie van de effectiviteit niet plaatsvindt. Volgens de rekenkamercommissie moet het college de gemeentelijke subsidiedoelstellingen scherper verwoorden.
Verscherpt toetsen
Ook wordt aanbevolen om bij een subsidieaanvraag aan te geven hoe de activiteiten zullen bijdragen aan de gemeentelijke doelen. Daarnaast moeten de gemeenteraad en het college een drempelbedrag afspreken. Hierboven moet de subsidiebeschikking verscherpt worden getoetst op doeltreffendheid. Ook wijst de Rekenkamercommissie op het belang van evaluaties waarbij het subsidieproces in grote lijnen kan worden bekeken.