DORDRECHT – Er is de afgelopen jaren ruim zeven ton uitgegeven aan zestig projecten in het kader van de Stedelijke Ecologische Structuur van Dordrecht. Daarmee kunnen dieren veilig van de ene kant naar de andere kant wandelen. Er was in eerste instantie een miljoen euro voor uitgetrokken, maar door bezuinigingen of uitstel van grote projecten is niet alles wat in de planning zat van de grond gekomen.

Van het geld zijn faunapassages, natuurvriendelijke oevers en nestgelegenheden aangelegd. Ook is er geld gekomen voor ecologisch groenbeheer, cursussen en onderzoeken. Ruim zeventig procent van de plannen zoals die in 2009 gemaakt zijn, is uitgevoerd. Of deze ook allemaal het gewenste effect op de flora en fauna hebben, zou nog onderzocht moeten worden. Wel blijkt uit een onderzoek uit 2013 dat de faunapassages veel gebruikt worden.

Nog niet af

Doel van de plannen was het behoud en de ontwikkeling van natuur waarin zoveel mogelijk soorten voorkomen. Om dit te kunnen bereiken is door de stad een netwerk van leefgebieden en verbindingszones in de stad gemaakt dat aansluit op de natuur in het buitengebied. Wethouder Piet Sleeking (Milieu) is tevreden over de uitvoering. ,,Daarbij is goed samengewerkt met de Natuur- en Vogelwacht. Het werk aan de stedelijke ecologie is niet af. Er zijn zeker nog mogelijkheden om de natuur in de stad verder te versterken, daar ligt nog een mooie opgave voor de nieuwe collegeperiode.”