DORDRECHT – Voor velen is het dagelijkse realiteit, leven met kanker. De cijfers zijn schokkend: 1 op de 3 mensen krijgt kanker. In het Albert Schweitzer ziekenhuis wordt de ziekte daarom ‘gewoon’ bij haar naam genoemd. De tijd dat kanker door iedereen ‘K’ wordt genoemd is voorbij. Dat geldt evenzo voor de speciale informatiedag van het Albert Schweitzer ziekenhuis die de naam ‘Kanker, meer dan een diagnose’ meekreeg. Het is inmiddels de vierde editie, op zaterdag 29 maart, aangezien de behoefte onverminderd groot blijft. Zo merken organisatoren Jorien Ooms en Anja de Ruiter.
Beiden zijn beroepsmatig bij oncologie betrokken. Ooms werkt op het secretariaat Oncologiecommissie Albert Schweitzer ziekenhuis en De Ruiter is oncologieverpleegkundige gynaecologie in het ASz en tevens voorzitter van het netwerk oncologische zorg. Dit netwerk, destijds nog het netwerk van oncologische verpleegkundigen, is aanjager van de dag. De verpleegkundigen bespeurden: patiënten focussen zich op de behandeling en het doorkomen hiervan. Pas later rijzen vragen op over bijvoorbeeld het gezinsleven, werk of seksualiteit. De behoefte aan informatie is groot. En dat blijft zo. Jaarlijks krijgt het ASz vele nieuwe kankerpatiënten ‘binnen’.
Verwenmomenten
De editie in 2012 (vorig jaar werd de dag niet georganiseerd omdat mankracht ontbrak) werd door de vele bezoekers gewaardeerd met een 8,9. Aan de hand van een enquête werd bekeken welke onderdelen in de smaak vielen en welke niet. Op zaterdag 29 maart zijn er daarom weer vele workshops, informatiestands, het patiëntencafé én heel veel verwenmomenten. Hoewel de dag voor sommige bezoekers confronterend, moeilijk en pijnlijk is, draait de dag ook om genieten en verwend worden. De run op de verwenmomenten was twee jaar geleden zo groot, dat er dit jaar honderd verwenmomenten zijn. Jorien Ooms begrijpt de beladenheid, maar benadrukt: “De behandeling is intiem, het is huid op huid contact maar ervaar het eens, probeer het eens, pak het met handen aan. En huilen mag, je hoeft het niet op te kroppen.”
Patiëntencafé
Vele vrijwilligers, (oncologie) verpleegkundigen en artsen zijn aanwezig op de informatiedag die voor het eerst gehouden wordt in de hal van het ziekenhuis locatie Dordwijk, de workshops in het auditorium. “De open sfeer maakt het juist laagdrempelig”, denkt Ooms. In het patiëntencafé kunnen bezoekers een praatje maken met artsen of verpleegkundigen. Een setting die het wellicht makkelijker maakt om bepaalde onderwerpen bij de specialist aan te kaarten. “Ruimte voor ontmoeting, maar met gedragsregels”, zegt De Ruiter. “Mensen kunnen in een informele sfeer hun verhaal kwijt of een vraag stellen die zij anders niet durven te stellen, dat kan ook de partner van de patiënt zijn. Maar het moet niet een heel consult worden.” De oncologieverpleegkundige ervaart op de werkvloer hoe groot de vraag naar informatie is. “Je hebt natuurlijk het internet waar veel verhalen en informatie is te vinden, maar je verzandt in één groot web. Op de informatiedag kun je heel gericht vragen stellen.”
Workshops
Jorien Ooms en Anja de Ruiter zien met de jaren een verschuiving optreden; de bezoekers worden jonger (er komen soms hele gezinnen) en onderwerpen veranderen. Taboedoorbrekende onderwerpen als kanker en seksualiteit stonden al eerder op de workshoplijst. Dit jaar is onder andere nieuw: Hormonale therapie bij prostaatkanker en Goed kunnen blijven eten. Zie de website voor het volledige workshopprogramma. Voor de organisatoren is het belangrijk inzicht te hebben in het aantal deelnemers dus aanmelden voor een workshop is verplicht. Dit jaar ontbreekt de modeshow ook weer niet. Die blijft bijzonder populair onder alle bezoekers.
In september is de organisatie voor de dag van start gegaan. Een dag waar in ieder geval Jorien Ooms en Anja de Ruiter zin in hebben. “Dat klinkt heel dubbel”, beamen ze beiden. “Maar deze dag deel je met elkaar. Het is soms confronterend en moeilijk, maar ook gezellig en leuk.” Beiden zeggen daarom: “Kom ook! Er is vast wel iets voor je bij.”
Aanmelden en info
De informatiedag Kanker meer dan een diagnose vindt plaats op locatie Dordwijk van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. De informatiemarkt en het patiëntencafé zijn van 09.30 tot 15.00 uur. Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig.
Voor de workshops en lezingen is het noodzakelijk dat mensen zich vooraf via het aanmeldformulier aanmelden. Het formulier is te vinden op www.kankermeerdaneendiagnose.nl.
Voor de verwenmomenten kunnen bezoekers zich op de dag zelf aanmelden bij de inschrijfbalie. Nog meer weten? Zie dan de website of bel met de afdeling Patiëntenvoorlichting: maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 16.00 uur via tel. 6523664 of mail naar voorlichting@asz.nl.