reageer als eerstwo 6 nov 2019

“Afdeling verkeer is helemaal gek geworden”

“Stuurman aan wal”

Of ik hem even af wilde zetten bij het station, vroeg een vriend toen wij vrijdagmiddag op de A16 naar Dordt tuften. Tuurlijk, zei ik. Kleine moeite, want via de rechterbuis van de Drechttunnel kom ik net zo snel thuis. Vijf minuten later stonden we stil op de Dokweg. Gelukkig niet lang, maar toen we rechtsaf de Havenstraat opdraaiden begon de ellende pas echt. Het duurde ruim een kwartier om het station te bereiken. Telkens als ik optrok kon ik meteen op de rem.

Zou de kermis op de Spuiboulevard staan? Of is het plan om die helemaal af te sluiten voor autoverkeer al uitgevoerd? Feit is dat een minstens zo grote stroom auto’s vanaf de Stationsweg de Burgemeester de Raadtsingel opdraaide. Vanaf die kant stond het licht langer op groen en dat resulteerde er weer in dat de laatste auto’s van die rij de weg blokkeerden als het licht voor ons op groen ging. Mijn vriend is verkeersdeskundige en alvorens uit te stappen bij het station kwalificeerde hij de afstelling van de verkeerslichten hier als ‘ruk’.

Bij de rotonde, aan het eind van de Burgemeester de Raadsingel, leek het verkeer door te stromen, maar op de Toulonselaan stond ik alweer vast. Tien minuten nodig gehad om de Oranjelaan te bereiken. Ook hier klopt iets niet, want op de Oranjelaan en de Merwedestaat, die beiden tot één rijstrook versmald zijn, stond het tot mijn verbazing niet vast. ’s Avonds hoorde ik van andere vrienden dat ze in de file stonden op de Spuiboulevard, Singel, Laan der VN, Krispijnseweg en Mariastraat.

Als je het mij vraagt, had Dordrecht last van een verkeersinfarct. Of moet ik ‘heeft’ zeggen in plaats van ‘had’? De opeenstapeling van verkeersmaatregelen in de afgelopen jaren heeft geleid tot de situatie die zich vrijdag voordeed en als hier niet heel goed naar gekeken wordt, vrees ik een structurele verkeerschaos in de stad. Als de maatregelen onderdeel zijn van het beleid om meer mensen uit de auto en op de fiets te krijgen, dan moet ik erkennen dat dit briljant is.

Als het even kan pak ik sowieso de fiets. Maar met al die stilstaande en dampende auto’s krijg ik toch een beetje te veel uitlaatgassen binnen. Te voet dan maar? In de binnenstad ook linke soep nu ze daar, zoals al gebeurd is op de Vest, de zebrapaden weg gaan halen. Zelf ben ik geen verkeersdeskundige, maar alles overziend kan ik met mijn boerenverstand maar één conclusie trekken; bij de afdeling verkeer van de gemeente zijn ze helemaal gek geworden.

 

Kronkelaar

(Archieffoto: Thymen Stolk)

 

 

 

 

Geef een reactie