reageer als eerstwo 24 jun 2020

“Agenten hebben wel wat beters te doen”

“Stuurman aan wal”

“Mijn agenten hebben echt wel wat beters te doen dan achter een poepende hond aan te gaan!” Met deze opmerking reageerde de toenmalig politiebaas in 1989 op de vraag wat hij vond van de nieuwe hondenpoepregels in Dordrecht. Wie z’n hond laat poepen waar het niet mag, die moet op de bon geslingerd worden. Trotse gemeenteraadsleden, die dit toch maar mooi geregeld hadden, eisten van de burgemeester dat hij deze dwarse korpschef op het matje zou roepen om hem duidelijk te maken dat regels en wetten er zijn om te worden nageleefd.

Zonder handhaving wordt naleving inderdaad nogal vrijblijvend. Ik moest aan deze affaire terugdenken toen ik deze week hoorde over de verontwaardiging, die de kop opstak nadat ons ziekenhuis liet weten dat ze op eigen wijze invulling geven aan het boerka- en nikab-verbod, dat per 1 augustus van kracht wordt. Het komt erop neer dat het ziekenhuis niet meteen Oom Agent belt als er iemand met gezichtsbedekkende kleding het gebouw betreedt. Da’s overigens ook heel fijn voor mensen die uit wat voor overtuiging ook, graag met een bivakmuts of een integraalhelm op lopen. Al hoor je daar niemand over…

Beetje warm ook trouwens, die gezichten afdekkende kledingstukken bij de huidige temperaturen. Alhoewel… op een vakantie in het verre Egypte mocht ik ooit aanschouwen hoe een aantal vreemd uitgedoste wezens van een glijbaan plonsden. Zoonlief dacht aan pinguïns, maar het waren vrouwen en meisjes, gekleed in zwarte boerkini’s die ook het gezicht bedekten. Het enige blote lichaamsdeel dat zichtbaar was, waren de voeten. Waarom het in hun geloof wel toegestaan is om die openbaar te tonen zoek ik nog uit, maar het zag er niet uit.

Voor ik nog verder afdwaal maar even mijn punt maken. In Dordrecht zie ik eigenlijk nooit gesluierde vrouwen. Of beter gezegd; ik merk ze niet echt op. Het stoort me niet. Als vrouwen zo’n ding op moeten van een enge echtgenoot, bijvoorbeeld zo’n type dat vreemde vrouwen geen hand geeft, vind ik dat zielig. Als ze het uit eigen vrije wil doen, moeten ze dat zelf weten. Maar verbieden in openbare gebouwen? Er valt iets voor te zeggen; zeker als ik met mensen praat zie ik ook graag hun gezicht. Maar dat kan aan mij liggen.

De lokale VVD is al op de bres gesprongen en wil dat de burgervader de ziekenhuisbaas op andere gedachten gaat brengen. En dat gaat mij nou weer te ver. De nieuwe wet laat het namelijk aan de ‘huisbaas’ over of die Oom Agent belt als er iemand over de vloer komt die de nieuwe wet overtreedt. De moderne korpschef kent politieke gevoeligheden. Als hem om een reactie gevraagd wordt, zal die zeggen: “met onze beperkte capaciteit moeten we keuzes maken.” Wat mij betreft mag het best à la 1989; onze agenten hebben wel wat beters te doen.

Kronkelaar

Geef een reactie