“Stuurman aan wal”
Er kan in tien dagen veel veranderen binnen de Dordtse politiek. Op 15 september hekelde ik op deze plek nog de starre en kille houding van de stadsregering, gevormd door Beter voor Dordt, CDA en VVD. Op televisie zien we al wekenlang duizenden vluchtelingen onze kant op komen, maar als je je kop in het zand steekt, zie je ze niet en hoor je ook niet dat er oproepen worden gedaan aan alle gemeentes om te helpen met noodopvang.

Afgelopen vrijdag, als een donderslag bij heldere hemel, stond er opeens een stukkie op de gemeentelijke website, waaruit blijkt dat Dordrecht wakker is. Of, om het eens deftig te zeggen, bereid is om z’n maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en een humaan gezicht te tonen. Maar dat laatste lukt niet zo goed. Het oogt als een grimas. Toen ik het stukkie las, schaamde ik me even dat ik in deze stad woon. Wat een akelige prietpraat om een ommezwaai te verklaren…

Er staat te lezen dat de gemeente Dordrecht ”niet meteen een aanbod” tot noodopvang heeft gedaan, omdat “ze hecht aan een zorgvuldig inventarisatietraject en de gemeenteraad wil betrekken bij de besluitvorming”. Ik bid tot de Almachtige dat onze stad nooit getroffen wordt door een crisis, want in plaats van meteen hulp te bieden gaat onze gemeente dus eerst ‘inventariseren’ hoe erg het is en daarna vergaderen in het Stadhuis. Voelen ze zich wel helemaal lekker?

De (mogelijke) komst van (welgeteld honderd) vluchtelingen en/of gelukzoekers kan worden aangegrepen, door één van de vele leegstaande gebouwen in Dordt om te turnen in een pand met kleine wooneenheden. Als de asielzoekers weg zijn, kun je die mooi gebruiken voor bijvoorbeeld studenten of vrijgezellen met een laag inkomen. Maar in plaats van zo’n kans te zien, ziet onze stadsregering er vooral een bedreiging in. Waarom hou je anders de opvanglocatie(s) geheim?

Dit soort communicatieve krampachtigheid is niet van deze tijd. Dordrecht kan een voorbeeld nemen aan bijvoorbeeld Gorinchem. Die gemeente stuurde alle omwonenden van een lege school vorige week een keurige brief. Er stond in: “mogelijk worden er ook in onze gemeente vluchtelingen opgevangen. Daarvoor zal dan deze school gebruikt worden. Zo ver is het nog niet, maar als het gebeurt dan weet u het vast”. Zo doe je dat.

 

 

Kronkelaar