reageer als eerstwo 14 apr 2021

“Ben ik nou gek of…”

“Stuurman aan wal”

Ik trek het niet meer. Ik ben het helemaal zat. Ik begrijp er niks meer van. Drie zinnen die beginnen met ‘ik’, maar door mij zijn opgetekend uit héél veel monden. Bij mij flitst al wekenlang een andere vraag door mijn hoofd; ben ik nou gek of…? Laat ik u deelgenoot maken van mijn opperste verwarring. Het begint met de klinkende zege van ene Meneer Mark bij de laatste verkiezingen. Volgens onderzoekers dankte de vergeetachtige man dat aan het feit dat het volk in tijden van crises nou eenmaal vasthoudt aan zijn leider. Zelf vind ik dat hij met z’n kabinet die crisis helemaal niet zo goed aanpakt, maar wie vlak voor de verkiezingen afbouw van coronaregels belooft, doet het goed bij de kiezer.

De ministersploeg waar Meneer Mark de strijd tegen het virus mee moet voeren blinkt ook niet uit door visie, leiderschap en heldere communicatie. De Nederlandse corona-aanpak is een drama en daar is dit demissionaire kabinet verantwoordelijk voor. Het ergste vind ik nog dat er al bijna 400 dagen slaafs gevolgd wordt wat deskundigen van RIVM, (verdeeld) OMT en Gezondheidsraad adviseren, terwijl tal van andere deskundigen in binnen- en buitenland heel andere geluiden afgeven. Tot twee keer toe stoppen met AstraZeneca, terwijl glashelder was dat de risico’s van corona veel groter zijn dan die van bijwerking van dit vaccin. De kans om door de bliksem gedood te worden is groter. De halve bevolking twijfelt nu over prikken. En hoe komen we ook al weer uit de crisis?

Soms moet je iets anders doen dan wat je eigen instituten adviseren. Nog zo eentje: als de burgemeesters van ons land frontaal in de aanval gaan op dit falende kabinet en eisen dat de buitenruimte op een gereguleerde wijze open gaat, dan wordt dat vertaald als versoepelen van maatregelen. Het gaat niet om versoepelen, maar om veranderen. Met geopende terrassen, dierentuinen, pretparken en andere plekken waar ondernemers kunnen toezien op naleving van de heilige anderhalve meter ben je beter af dan met sjokvolle parken en plantsoenen en illegale thuisfeestjes. Met open gooien van de buitenruimte gaat iedereen naar buiten, hoor je dan tegensputteren. Want als je alles op slot houdt, blijft iedereen wel thuis. Geloven ze dat werkelijk?

Op het moment dat ik dit schrijf heb ik het laatste TV-tafereeltje van de pratende mannetjes en gebarende vrouwtjes niet gezien, dus vergeef mij als ik me al te zeer heb laten leiden tot wat er allemaal was uitgelekt. Ook zoiets geks trouwens, als er maar ergens over corona gesproken wordt lekt in no-time alles uit. Dat veroorzaakt ook weer problemen. Roept iemand dat op 21 april de terrassen weer open gaan, mag je een paar dagen later weer uitleggen waarom niet en wanneer wel. Ik was geen fan van die malle Meneer Boris in Londen, maar die heeft toch laten zien hoe het moe(s)t. Prikken, prikken, prikken en een duidelijke stappenplan; de route naar normaal. Had hier ook gekund. En kan nog steeds.

Thijs Blom

Geef een antwoord