Hoe vaak bent u gevraagd om uw QR-code te laten zien? Ikzelf in Nederland nog niet één keer, dus ik ben best wel benieuwd hoe het u vergaan is. Afgelopen weekend was het immers zover; als eerste stap richting Het Oude Normaal zouden we weer naar van alles en nog wat toe mogen, op voorwaarde dat we die code kunnen laten zien. Ik stak hier eerder al niet onder stoelen of banken dat ik het niet zo’n probleem vind om mijn vrijheid voor dertig seconden op te geven, want zo lang duurt het ongeveer om je smartphone te pakken, die bewuste app tevoorschijn te toveren en te laten scannen. Dat laatste ontdekte ik overigens pas na terugkeer van vakantie.
Op de luchthaven en op veerponten werd me mij in Griekenland meermaals gevraagd om de code te tonen. Er werd dan ernstig naar het schermpje van mijn phone gekeken en instemmend geknikt. Pas terug op vaderlandse bodem ontdekte ik dat je er niks aan kan zien, dat je een speciale app moet downloaden waarmee je die code kan scannen en er een groen scherm moet oplichten. Zouden die Grieken scannen met het blote oog, vroeg ik me nog even af. Enfin, op televisie en krantenfoto’s zag ik dus tal van landgenoten die bij de ingang van horeca of andere gelegenheden moesten aantonen dat ze coronaproof zijn.
Tegenstanders van deze controle riepen op tot boycot en ander verzet, maar veel effect had dat niet. Die tegenstanders maken véél ophef, maar er zijn er kennelijk niet heel veel. In Dordt hoor ik er ook niet veel. Er zijn er wel een paar. De makers van een film over de ontstaansgeschiedenis van Dordrecht hebben bijvoorbeeld besloten dat hun film bij The Movies niet meer vertoond mag worden, omdat deze bioscoop meedoet aan gezondheidsdiscriminatie. Ik begreep dit weekend dat slechts één van de twee dat vindt. Als ze dit samen nog even bespreken, kunnen ze wellicht meteen meenemen wie van de twee de subsidie gaat terugstorten die ze voor hun film ontvingen.
Voor ik al te ver afdwaal; er is mij nog nergens om een OR-code gevraagd. Twéé keer niet in de horeca en twéé keer niet in een sportkantine. Dat laatste snap ik trouwens wel; hoe hebben ze in Den Haag kunnen verzinnen dat je vrijwilligers QR-codes moet laten checken? Ik ken geen enkele sportbestuurder die dit wil. Maar ze moeten het wel. Sommigen doen het zelfs. Bij mijn eigen sportclub gebruiken we de kantine als ‘afhaalbalie’, omdat iedereen buiten wél mag eten en drinken zonder controleplicht. We hopen dat het voorlopig droog blijft en niet al te koud wordt. Maar even serieus; kunnen we hier zo snel mogelijk mee kappen? Niet omdat ik tegen ben, maar omdat er zo weinig tot niets van terecht komt.

Thijs Blom