Daar moet je wat van zeggen. Je kan je maar ergens aan ergeren. Vorige week staat er een stapel fietsen tegen een van de winkelpuien op de Voorstraat. Vier stuks. Oud, maar wel een Gazelle er bij. Echt slecht zien de fietsen er niet uit. Een paar dagen later staan de fietsen niet meer. Ze liggen nu plat op de grond. Bovenop elkaar gestapeld. Vier fietsen, net niet midden op de Voorstraat. Iedereen loopt er omheen. Wie ruimt die fietsen op? Wie let daar nou eigenlijk op in de stad? Die fietsen liggen gevaarlijk. De brandweer kan er niet door. Stadstoezicht? Fietsende politie? Nachtpatrouille? Ik denk dat die fietsen er een dag of vier, vijf hebben gelegen. Ik weet ook niet wie je kunt bellen. Ik weet ook niet wie er verantwoordelijk is voor het opruimen van opgestapelde fietsen in de stad. Waar kan ik dat soort weetjes vinden? Op de website van de Gemeente Dordrecht. Daar lees ik dat ik naar de Wijklijn kan bellen via nummer 14078. En natuurlijk via de website zelf.
Ik heb nog wel meer gezien in de stad. De Visstraat heeft een paar maanden open gelegen om een historisch verantwoord nieuw wegdek te krijgen. Hele stukken in de krant, dat de aannemer hier en daar het straatwerk moest overdoen. Horeca en middenstand in de stress vanwege enorm omzetverlies. Nou is de Visstraat klaar en op een handvol plaatsen is alweer het wegdek vernield. De natuurstenen klinkers zijn er uit gehaald. Er is gegraven en de klinkers zijn er door een amateur weer ingesmeten. Geen verband tussen de keien. Verzakt. Ontbrekend voegwerk. Ik zie het al weken. Wie dat gedaan heeft? Kabelmaatschappij? Energiemaatschappij? Loodgieter of andere bouwvakkers? Misschien komt er ooit een stratenmaker om het weer netjes te maken. Wordt daar eigenlijk op gelet? Eerst de straat heel mooi maken. Dan laten vernielen. Tegelijkertijd praten en schrijven over bezuinigingen in de stad. Maar wie gaat betalen voor de fouten van een ander? Op de website van de Wijklijn moet ik niet alleen de straatnaam, maar ook de huisnummers invoeren. Die vernielingen zitten over de hele straat. Hoe moet ik dat dan doen? Verderop, in de Wijnstraat, fiets ik al meer dan een jaar over losse klinkertjes. De aannemer heeft daar geen of te weinig zand gebruikt in de voegen. De klinkertjes gaan zelfs al schots en scheef en schuin liggen. Loopt er nou echt geen opzichter van de gemeente die dat soort dure uitgevoerde werken goed controleert? Moet ik daarvoor ook bij de Wijklijn zijn?
Op straat kom ik een buurvrouw tegen. Ze is stil. Is al acht dagen niet buiten geweest. Haar zoon is dood. Zomaar opeens. Vierenvijftig jaar. Hartstilstand en niet meer te reanimeren. Dan valt er niet veel te zeggen.