Stuurman aan wal
De emoties over invoering van een coronapas laaien in veel landen hoog op. De Fransen begonnen er mee en dat leidde tot massademonstraties, die overigens niets veranderden aan het ingezette beleid. Meer landen volgden en ook ons land slaat deze weg in. Wie niet kan aantonen dat-ie is gevaccineerd, negatief getest of de ziekte heeft doorstaan, staat op veel fronten buitenspel. Hoewel ik vakantie vier in Griekenland volg ik het nieuws dagelijks en constateer dat tegenstanders van dit beleid zich overal roeren.
Zo startte de Dordtse zanger Nielson op social media een petitie; hij vindt het echt niet kunnen dat een overheid mensen een coronapas opdringt. Allerlei mensen vinden dat de overheid met dit beleid hun vrijheid beperkt, afpakt zelfs. De gezonde weerzin tegen een bemoeizieke overheid komt mij niet onbekend voor, maar ik mis bij de tegenstanders een goed alternatief. Misschien is het er wel, maar ik heb het nog niet voorbij zien komen. Dat maakt de discussie dus een beetje saai.
Ik gun ieder zijn vrijheid. Wil je je niet laten vaccineren? Dat respecteer ik. Wil je je niet laten testen op het virus? Ook die vrijheid is je gegund. Door het binnenkort ook in ons land van kracht wordend beleid sluit je jezelf dan wel uit van nogal wat aspecten in het maatschappelijk leven, die we allemaal zo lang misten. Dankzij het coronapas krijgen ‘we’ die terug. Dat ‘we’ is dus iedereen minus de tegenstanders. Maar die accepteren dit lot niet. Die willen hun vrijheid terug, zeggen ze. Ze bedoelen dat ze géén prikkies of testen willen, maar wèl overal aan mee willen doen. Ziek worden kan je allemaal, luidt de redenatie.
Een flinke meerderheid van ons volk moet dus accepteren dat een minderheid de druk op de zorg weer zo ver kan opvoeren, dat we met z’n allen straks weer in beperkingen zitten. En andere noodzakelijke zorg wéér wordt uitgesteld. Zo wordt de vrijheid van die minderheid de beperking van ons allen. En dat accepteer ik niet. Hier in Griekenland maakt men er zich trouwens helemaal niet druk om. Buiten kan alles, binnen kan veel met mondkapje op. Héél soms vraagt iemand om de QR-code op je smartphone. Dan ben je dus dertig seconden je vrijheid kwijt. Ik kan er mee leven.

Thijs Blom.