Meneer John, fervent twitteraar, schoot na de laatste voorstelling van de twee pratende mannetjes en het gebarende vrouwtje weer eens uit z’n slof. Ik citeer: ‘Ik ben er klaar mee. Alle wappies naar een eiland en ga daar met zijn allen dood als je niet in corona gelooft. Ik ben voor een vaccinatieplicht. Geen prik dan maakt je geen deel meer uit van onze maatschappij’. Deze twitteraar is toevallig ook nog gemeenteraadslid voor de Dordtse VVD, maar dat moeten we volgens hem los zien van z’n mening, die hij als rechtsliberaal op persoonlijke titel geeft. Waar iemand met nota bene een dubbele baan de tijd vandaan haalt om de godganse dag actief te zijn op social media is mij een raadsel, maar met hem verveel je je nooit.
Met een doodswens vlieg je uit de bocht, maar een dag later liet hij al weten in z’n emotie even uit z’n slof te zijn geschoten en op de radio vertelde hij dat hij de ongevaccineerden niet de dood, maar een vaccinatie toewenste. Komt voor een wappie op hetzelfde neer, maar dat terzijde. Toch niet zo’n kwaaie gozer, die Meneer John. Ik ken hem uit de voetballerij en hij praat zoals zovelen in de kantine, maar ook in de kroeg, op het werk, in de winkel. Is er al een medium dat hem heeft aangeboden om columns te schrijven? Hij kan heerlijk ongenuanceerd, dus verre van onduidelijk, uit de hoek komen. Hij spreekt de taal van het volk, maar verwoordt hij ook de mening er van?
In de onderhavige discussie die het land allang diep heeft verdeeld ben ik geneigd te denken dat Meneer John inderdaad uitsprak wat leeft binnen de zwijgende meerderheid. Het gros van de zwijgers zie je nooit op straat om te demonstreren of te rellen en heeft ook geen tijd of zin om discussies te voeren op social media. Ze kijken ook niet meer naar die persconferenties en talkshows vol grijsgedraaide platen. Ze missen zelfs dat geweldige filmpje, dat onze burgemeester gemaakt heeft met het ziekenhuis en de ambulancedienst, om iedereen bewust te maken dat er Bergamo-achtige toestanden dreigen als de besmettingen in het huidige tempo doorgaan. Ze lezen zelfs mijn stukkies niet…
De slogan ‘Alleen samen krijgen we corona eronder’ werkt niet. Een groep ongevaccineerden – en dan heb ik het niet over mensen die om medische reden geen prik kunnen krijgen – onttrekt zich juist aan samen, aan onze samenleving. Ze hoeven niet naar een eiland, want ze leven al in een andere werkelijkheid. Een vaccinatieplicht zal ze nog bozer en eigenwijzer maken. Komt die plicht er niet, wat ik me ook goed kan voorstellen, dan is er meer nodig dan slogans, pratende hoofden en slechte en onbegrijpelijke maatregelen. Kortom, met pappen en nathouden redden we het niet. Willen de echte leiders nu opstaan?

Thijs Blom