“Stuurman aan wal”

Omdat de stemmen staakten, stemt de gemeenteraad van Dordrecht in april nóg een keer over het plan hoe de overlast in het Kromhoutgebied aan te pakken. Een mooie kans om daar nog eens kritisch naar te kijken. Eerder maakte ik op deze plek al gewag van het bezopen idee om de verkoop van bier bij ‘de Dirk’ te verbieden. Eerlijk is eerlijk, dat is maar één van de vele maatregelen die de gemeente wil inzetten om een eind te maken aan de overlast van verslaafden, daklozen en loslopende psychiatrische patiënten. Beetje makkelijk om een plan op basis van één maatregel te beoordelen, werd me verweten. Dat daagt dus uit tot bestudering van het hele plan. Nou ja, ik kan u verklappen dat ik dat eigenlijk al gedaan had en me beperkt had tot het beschimpen van dat ene onderdeel.
U voelt ‘m al aankomen, ik vind dat hele plan rijp voor de vuilnisbak. We hebben het hier over een plan om overlast van rondhangende, schreeuwende, intimiderende, bedelende, pissende en poepende mensen aan te pakken. Eerste vraag moet zijn hoe groot die overlast eigenlijk is. Daarover wordt nogal verschillend gedacht. Volgens veel bewoners, die ik persoonlijk spreek, valt het over het algemeen wel mee. Volgens een actiecomité, waarvan de burgemeester fijntjes opmerkt dat dat niet de gehele buurt vertegenwoordigt, is de situatie al jaren onhoudbaar en is verhuizing van het Leger des Heils en andere instellingen die de hierboven beschreven doelgroep opvangen de enige oplossing.
Ik ben geneigd daar een stuk in mee te gaan. Maar waar verhuis je die mensen en instellingen (deels) naar toe? Letterlijk niemand zit op hen te wachten. Dus verzin je een ander plan. Houd u even scherp het probleem voor ogen; overlast gevende mensen dus. En beantwoord u dan de vraag of de volgende oplossingen werken: we gaan meer groen aanplanten, verloederde panden opknappen, afvalcoaches inzetten en verkeersmaatregelen treffen. En dan nog zo’n idee; we gaan gratis koffie schenken vanuit een verbouwde zeecontainer. Tsja, als het in de Vogelbuurt goed werkt, dan kopieer je dat ‘gewoon’ voor het Kromhoutgebied. Wie verzint dat? Andere buurt, andere problemen.
Wat dit plan uitademt, is het klassieke overheidsdenken. Wij bepalen wat goed voor u is. In de afgelopen decennia is van alles getracht om ‘de burger’ (afgrijselijk woord) meer te betrekken bij ‘het beleid’. Maar alle inspraak- en participatietrajecten ten spijt wil het maar niet lukken. Wat overigens ook niet altijd aan de overheid ligt. Want een actiecomité dat het regelmatig onderling niet eens is en zelfs niet meer met de gemeente wil praten, zet zichzelf buitenspel. Het enige wat helpt is echt met elkaar praten. Toch is er nog één positief element in het plan; de inzet van suswachten. Ik reken erop dat zij alle overlastgevers in slaap gaan sussen. Komt het toch nog goed.

Thijs Blom