Het zal nog één of hooguit twee weken duren, maar dan presenteren burgemeester en wethouders van Dordrecht hun toekomstvisie op de sport. Je zou het de sportparagraaf van de Agenda voor de Stad kunnen noemen. Of er een goed doordacht stuk op tafel komt, waag ik bij voorbaat te betwijfelen, want voor het herijken van een verouderde visie heb je iets meer tijd nodig dan een paar maanden. Althans, in ambtelijke en politieke sferen…
Hardnekkige en alsmaar vooruitgeschoven problemen hebben echter wat tijdsdruk veroorzaakt. Aan de voetbalclubs OMC, Dubbeldam en Oranje Wit is beloofd, dat zij nog voor de zomer duidelijkheid krijgen over wat er met hun wensen en problemen zal worden gedaan. Ook moet er een half miljoen euro op de sport bezuinigd worden. Omdat er te veel sportvelden in Dordt zijn moet er een aantal verdwijnen en dat raakt nog meer sportclubs.
Je hoeft geen helderziende te zijn om te weten wat er komt. Dat zal een plan zijn, waarin een aantal complexen gesloten wordt. De clubs die daar nu nog sporten, worden verhuisd naar de ‘lege plekken’ op de overblijvende sportparken. Het Sportbedrijf (zo heet de afdeling met Dordtse sportambtenaren) heeft met Mevrouw Rinette, de verantwoordelijk wethouder, een paar weken geleden aan de gemeenteraad al gevraagd om wat principiële uitspraken.
In de politiek heet dat ‘de kaders stellen’. Dat hoort zo’n Raad vooraf ook te doen. Maar de raadsleden glibberden over elkaar heen van bangigheid. Op de eerste van tien vragen (is een toekomst met minder sportparken een goede denkrichting?) kwam al geen antwoord. De raadsleden vonden dat er veel meer informatie op tafel moet komen, om een antwoord te kunnen geven. Er werden dus geen kaders gesteld. De wethouder en haar ambtenaren zoeken het maar uit…
De clubs zijn door het Sportbedrijf in meer dan dertig gesprekken betrokken bij het maken van het toekomstplan. Chapeau voor de ambtenaren! Tot opzienbarende ideeën of grote verhuisbereidwilligheid leidde het echter niet. Ook kregen de clubs te horen; de gemeente wil minder subsidiëren en meer faciliteren. Maar in dat laatste is de gemeente nooit erg goed gebleken. Veel regelgeving maakt het voor sportclubs eerder moeilijker dan makkelijker om de broek op te houden.
Kronkelaar.