Blaffende honden bijten niet, maar in Zuidhoven vindt de gegoede burgerij geblaf dat dagelijks klinkt op het speciale hondenspeelveld storend. Ze noemen het overlast. Een subjectief oordeel, want hoeveel geblaf kan een gemiddeld mens verdragen, zonder dat de irritatiegrens bereikt wordt? Feit is dat klagers zich hebben vastgebeten in het probleem en zich gewend hebben tot het Dordtse college van burgemeester en wethouders, dat meteen is aangeslagen. Ik ken problemen waar ze trager op reageren, maar dat terzijde. Het college liet de oren hangen naar de klagers en beloofde braaf te zorgen voor het verplaatsen van het hondenspeelveld. En dáárop sloegen weer hondenbaasjes aan.
In een reportage van RTV Dordrecht werd deze ontkiemende dorpsrel belicht en ik moet u bekennen, ik smul er van. Het is een meer dan welkome afleiding van de coronasleur, waarin we van de ene in de andere onbegrijpelijke maatregel vervallen en van lockdown naar lockdown zwalken. Een dorpsrel als redding. Hopelijk gaat die nog erg lang duren. Als de voortekenen niet bedriegen gebeurt dat ook. Een boze buurtbewoner – of sympathisant – sloot de toegang tot het hondenspeelveld met ketting en slot af. Boze baasjes eisen dat de gemeente éérst onderzoek doet naar de feitelijke overlast en dan pas besluit over verplaatsing of eigenlijk forse verkleining van het speelveld.
Alle ingrediënten voor de perfecte dorpsrel zijn aanwezig, want ook politici zijn uit hun mand gekomen. VVD en GroenLinks staan grommend op de bres; zij willen niet dat de in Dordt nog immer hondenbelasting betalende baasjes straks de gebeten hond zijn. Ik proef zo maar steun voor de eis van de baasjes om een onafhankelijk geluidsonderzoek. Laat die omgevingsdienst maar opdraven! Meten is weten. De vraag is alleen hoe meet je deze overlast? Gaat het om de decibellen van Bello? Of om de tijdstippen en de tijdsduur? Of dat alles? Dit schreeuwt gewoon om vervolg. Het laat mij niet meer los. Niet zo lang geleden zou een collega stukjesschrijver met zijn eigen viervoeter vast ook in de materie gedoken zijn, maar helaas….
De dorpsrel leidt niet alleen af maar geeft ook voer voor andere vraagstukken. Zorgt geblaf, net als discussies over 2G, 3G en wat al niet meer, voor tweedeling in onze samenleving? Een dame van een uitlaatservice suggereerde dat corona de tolerantiegrens van Zuidhovenaren heeft aangetast. Voelen wij ons sneller tegen de haren in gestreken? Dit moet tot de bodem uitgezocht worden. De hondenbaasjes bereiden zich intussen voor op een bezoek aan het Stadskantoor, om daar eens stevig van zich af te bijten. Gaan B&W met de staart tussen de benen op de vlucht? Ik reken er op dat de livestream van deze vergadering ook rechtsreeks te volgen zal zijn op onze lokale omroep. Ik ga er mooi voor zitten.

Thijs Blom