Stuurman aan wal
Luttele minuten nadat we de haven van Skopelos-stad verlaten hebben vraagt hij niet eens de aandacht. Captain Pakis gaat midscheeps staan en richt zich tot de dertig aanwezigen op zijn schip. Pakis blijkt een prachtige verteller, met gevoel voor humor, kennis van historie en…een boodschap. De mythe over het ontstaan van de Sporaden doet het goed aan boord. Hoe reuzen ruzie kregen op de Berg Pilion en één van hen uit verveling rotsen in de Egeïsche Zee gooide. Elk eiland is dus eigenlijk een steen.
Hij grijpt de mythe aan om iedereen aan boord te verbieden om ook maar iets overboord te gooien. Ieder krijgt een eigen bekertje en moet het daar vandaag mee doen. Omspoelen en hergebruiken, benadrukt hij. De lunch wordt straks geserveerd op stenen bord met metalen bestek. Dat scheelt in zijn leven zeker 6.000 plastic borden, heeft hij berekend. Zijn afkeer van plastic blijkt groot. Of we wel weten dat er in zee al zoveel plastic drijft dat het totale gewicht ervan in 2050 groter zal zijn dan dat van alle vis? En alle leven daarna uit de oceanen zal verdwijnen? Niet het ideale vakantieverhaal.
Gelukkig schetst Pakis hoop. Want hier, net om de hoek van ‘zijn’ eiland, ligt een natuurreservaat. In zee, rondom het onherbergzame eiland Gyaros, heeft het Wereld Natuur Fonds samen met een Griekse organisatie ter bescherming van de ‘Munk Seal’ de strijd aangebonden tegen het uitsterven van monniksrobben. Deze zeehonden, volwassen dik 300 kilo zwaar, hebben behoefte aan schoon water, verlaten strandjes en grotten. En de strijd heeft succes. De populatie groeit en de diersoort heeft de status ‘ernstig bedreigd’ al ingeruild voor ‘bedreigd’.
Wie Pakis hoort praten, hoort geen dweperige milieufanaat, maar een man met liefde voor de natuur. Plastic vermoordt ons allen, stop het. Vanaf Alonissos, het eiland waar de 76-jarige kapitein woont, blijft hij naar eigen zeggen zeker tot z’n 90e bootreisjes voor toeristen op de Sporaden verzorgen. Niet alleen omdat-ie van 300 euro Griekse AOW per maand niet kan leven, maar ook om z’n boodschap te blijven verkondigen. Er is op deze boottrip niets overboord gegaan. Helemaal niets.