Het is vandaag D-day voor de jonge hertjes in Park Merwestein. Wie mag blijven? Wie moet weg? En waar gaan de ‘afvallers’ naar toe? Volgens de gemeente Dordrecht worden die herplaatst, maar de Partij voor de Dieren is er niet gerust op. Die vreest dat ze bij de poelier belanden. Vertrouwt de dierenpartij de gemeente (ook al) niet? In dit geval hebben ze groot gelijk, want de gemeente jokt weer eens. Daar kwam ik achter in een toevallig gesprek met een inmiddels gepensioneerde parkbeheerder.

Al heel zijn leven is Nico uiterst begaan met het lot van dieren en hij zag er jaarlijks op toe hoe – zoals vandaag – zo’n selectie van jonge hertjes plaatsvindt. De ‘afvallers’ worden verdoofd en afgevoerd en het hele proces staat onder toezicht van een dierenarts. Voor wie het even te snel gaat een korte uitleg. Het park biedt ruimte aan een roedel van maximaal vijftien damherten, veertien hinden en één bok. Na de jaarlijkse geboortegolf moeten er dus herten weg.

Voor de meisjes is meestal wel een plekkie in één of andere roedel, maar voor de jongetjes ligt dat moeilijker. In veel roedels willen ze maar één bok, dus zal er ook vandaag een aantal jonge bokken eindigen bij de poelier. U vindt dat wellicht zielig, ik hou me liever vast aan de gedachte dat een hertenbiefstukje niet te versmaden valt. Met deze opmerking scoor ik ongetwijfeld slecht bij de dierenpartij, maar soms is leed zó klein dat ik me liever druk maak over hoge energierekeningen, gebrek aan betaalbare woningen en oorlog in Oekraïne, om maar wat te noemen.

Zelfs het jokken van de gemeente vind ik eerder amusant dan dat ik in razernij verval. Politiek krijgt dit hertje ongetwijfeld een staartje, al is het maar een kleintje. De Partij voor de Dieren staat pal voor dieren en als er bokjes naar de poelier gaan, klimmen ze op de barricaden! Nico, inmiddels vrijwilliger bij de Dierenambulance, heeft nog wel een tip voor de dierenpartij. Hij vindt dat ze zich beter druk kunnen maken over een fatsoenlijke financiering van het dierenasiel. Dat draait nu vooral op giften en moet dagelijks ervaren dat er veel dierenleed is, waarbij D-day in het park verbleekt.

Thijs