De omvang en impact van de energiecrisis wordt steeds duidelijker en parallel daaraan wordt duidelijk hoe ernstig de overheid faalt. ‘Regeren is vooruitzien’, luidt de aloude wijsheid, maar nadat die Russische boef de gaskraan dichtdraaide, wilde het bij menig bestuurder en politicus maar niet tot het verstand doordringen wat ons te wachten staat. Er werd wat gekeuveld over het vullen van de gasvoorraden, zodat we in elk geval deze winter nog niet in de kou komen te zitten. Maar al kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne vloog de prijs van gas en stroom omhoog. Slechts weinigen beseften (of wilden beseffen?) dat dit tot enorme financiële gevolgen leidt voor huishoudens, bedrijfsleven, de cultuursector en het verenigingsleven.
Door het getreuzel in Den Haag, waar pas de avond voor Prinsjesdag een halfbakken steunplan voor huishoudens gemaakt werd, is kostbare tijd verloren. Die tijd had besteed kunnen worden aan het maken van plannen om ook de andere genoemde groepen te helpen. Structurele maatregelen zijn wellicht iets teveel gevraagd, maar inmiddels zijn we nationaal nog niet verder dan een rammelende regeling voor huishoudens en een doekje voor het bloeden van een deel van het bedrijfsleven (MKB) dat al te laat is voor menig ondernemer, getuige de scherpe stijging van het aantal faillissementen. Lokaal gebeurt er nog minder, gemeenten hebben geen ‘gratis geld’ op de plank liggen en kijken vol verwachting naar het kabinet, u weet wel; die club die de eigen zomervakantie belangrijker vond dan onze sores.
Dordrecht is nog niet eens zo beroerd bezig, omdat er al flink aan armoedebeleid gewerkt werd en dat natuurlijk nog meer prioriteit kreeg door de oplopende energierekeningen. Maar Dordrecht – en andere gemeenten – kunnen niet langer wachten op een trage regering. Het water stijgt bij verenigingen en culturele instellingen tot de lippen en als er niet snel iets gebeurt verzuipen er heel wat. Wat te denken van 73 clubs die op 1 januari dakloos zijn als exploitant Optisport de sleutels van de Sportboulevard komt inleveren bij de gemeente, omdat de energielasten simpelweg onbetaalbaar zijn? Er schijnt een plan te zijn om de hele sportsector in de stad te helpen met zo’n vijf miljoen euro.
Of dat klopt en hoe het plan er uitziet? Dat vertellen ze niet, eerst even herfstvakantie vieren. Hier dus ook al dat gebrek aan gevoel voor urgentie. Of hebben ze in het Stadskantoor niks met sport? Daar lijkt het de afgelopen decennia sterk op. En of het nu beter wordt? Wethouder Marc Merx mag het de komende maanden laten zien. Vertrouwen hebben veel verenigingen er niet in. Er gaan zelfs al geruchten door de stad dat de gemeente de Sportboulevard en velden van omvallende sportclubs wil gebruiken voor woningbouw. Een Broodje Aap-verhaal als u het mij vraagt, maar de voedingsbodem voor dit soort complottheorieën is toch echt falend beleid.

Thijs Blom