Er moet een Nationaal Historisch Museum komen, vindt het nieuwe kabinet. Er moet onderzocht worden of we dat in Dordrecht kunnen neerzetten, besloot de Dordtse gemeenteraad vorige week. Als ik de regionale media moet geloven vindt iedereen het allemaal prima en als u kennis nam van mijn pennenvruchten van de afgelopen decennia weet u dat ik het gebrek aan historisch besef in Dordrecht (en niet alleen hier) herhaaldelijk gehekeld heb. Maar ik zal u maar meteen onthullen; ik vind het een sympathieke gedachte, maar een slecht idee en ben dolgelukkig dat er eerst onderzoek gedaan wordt naar de haalbaarheid. Hopelijk wel goed onderzoek…
Kent u die mop van het Nationaal Historisch Museum dat in Arnhem zou komen? Het kwam er niet. Geen mop trouwens, waar gebeurd in 2011. Kent u dat plan nog voor het Hof van Nederland, waar 40.000 bezoekers per jaar zouden komen? Dát museum in ons eigen Dordt kwam er wél, maar de helft van de verwachte bezoekers niet. In februari 2020 verscheen er een rapport over en omdat raadsleden soms kort van memorie zijn citeer ik er twee zinnen uit: ‘Bezoekers verwachten steeds meer een beleving of ‘experience’ in het museum. Een overkoepelend verhaal met een centraal thema is daarvoor cruciaal’.
Het Hof van Nederland – wat ik nog altijd een shitnaam vind – hééft die potentie. Het zit immers in het monument waar een deel van onze historie letterlijk en figuurlijk geschreven is. Toen ik ooit een medewerker van de Amerikaanse ambassade in het Hof ontmoette en hem vertelde over 1572 keek hij me verbouwereerd aan en concludeerde: “So actually, this is your Independence Hall?” Om zich vervolgens te verbazen dat Dordrecht daar zo weinig mee deed. Met dat in 2015 geopende museum probeerde de stad dat dus te verbeteren. Maar buiten dat voortreffelijke filmpje, dat permanent draait in de Statenzaal, vind ik het maar een saaie boel.
Een Nationaal Historisch Museum zal louter grote drommen mensen trekken als er wat te ontdekken en te beleven is. Héél veel van onze historie ligt echter op tal van andere plekken, zoals bestaande musea. En die gaan hun kostbare stukken niet afstaan, schat ik in. De nationale historie hoort ook niet thuis op één plek, maar in ons hele land. Laten we in Dordrecht nou eerst eens zorgen dat dat Hof van Nederland meer bezoekers trekt, alvorens ons te storten op een volgend luchtkasteel. De ambitie voor het Hof van Nederland is vorig jaar al bijgesteld; van 40 naar 30 duizend bezoekers per jaar. Dat mag wel wat ambitieuzer. En mag ik u alvast een fijne jaarwisseling toewensen?

Thijs