reageer als eerstwo 27 okt 2021

“Hoezo waken voor tweedeling?”

En daar gaan we weer met die corona. Golf nummer vier zwelt aan. Die zag iedereen al aankomen, maar degenen die daar het scherpst op moesten letten, hadden te laat in de gaten dat de golf sneller en hoger dreigt te komen dan de rekenmodellen van de hotemetoten. Ons kabinetje hobbelt weer eens achter de feiten aan en kondigt maatregelen aan. Maar welke? Ze worden volgende week dinsdag bekend gemaakt, of ze lekken zoals inmiddels traditie is op maandag uit, maar met de inhoud schijnen experts en bestuurders het nogal moeilijk te hebben. Ze worden geplaagd door een collectieve angst voor een tweedeling in de samenleving. Vooral dáárvoor moeten we waken.
Zijn al die lui nou doof en blind of zo? Die tweedeling is er namelijk al. De discussies tussen voor- en tegenstanders van vaccinatie zijn allang ontspoord. Discussies over welke maatregelen er nu genomen moeten worden, leiden ook niet tot een soort van compromis. Het zorgt slechts voor nog meer verhitting van de gemoederen. De niet-gevaccineerden willen niet gediscrimineerd worden. Waarom zouden zij straks nergens meer binnen mogen zonder QR-code te tonen? Waarom zouden zij geen IC-bed mogen claimen als ze onverhoopt heftig aan corona komen te lijden? En dan zijn er onder die groep ook nog die serieus denken dat wat ik hier opschrijf, is aangestuurd door een via de coronaprik in mijn brein belande chip.
De gevaccineerden willen hun terug gekregen vrijheid niet opnieuw kwijt. Waarom moeten zij beperkingen accepteren omdat vijftien procent van de bevolking zich niet wil laten inenten? Je kunt dan héél ernstig kijken uit angst voor een tweedeling die er dus al is, maar voor nuance zie ik niet zoveel ruimte meer. Niet gevaccineerd en door corona geveld? Dan geen recht op zorg. Eigen schuld dikke bult? Nee, dat zeg je ook niet tegen rokers die longkanker krijgen. En de bijbelgordel? Daar zetten we een groot hek omheen. Mini-lockdown dus. Volstrekt onuitvoerbaar. Toch maar de nuance in dan? Mijn antwoord is nee. Ik wil wel en niet gevaccineerd niet typeren als goed en kwaad, maar de minderheid zal zich nu moeten schikken.
Er komen weer strengere regels (terug), maar de meerderheid, die zich braaf liet vaccineren, omdat dat de enige uitweg uit de crisis en terug naar de vrijheid zou zijn, heeft helemaal geen zin in die regels. Bovendien wéét iedereen die niet onder een steen leeft dat er op tal van plekken waar dat wel moet niet gecontroleerd wordt op QR-codes. Nu niet en straks niet. Wordt ook niet of nauwelijks op gehandhaafd. De grote meerderheid is he-le-maal klaar met corona, maar zolang een kleine minderheid het verdomt om zich te laten inenten is corona nog niet klaar met ons. De focus moet dus op die minderheid. Ik voorspel u dat dat, in navolging van andere landen, ook hier gaat gebeuren.

Thijs Blom

Geef een antwoord