reageer als eerstwo 3 mrt 2021

“Ik geloof niet in partijen”

“Stuurman aan wal”
Bent u er al uit, of behoort u tot de zwevende kiezers? Die groep wordt in de aanloop van elke verkiezing alsmaar groter en ik moet u bekennen dat ik er ook toe behoor. Deze bekentenis zal menigeen verbazen, want u wilt niet weten hoe vaak ik in de ogen van lezers mijn politieke kleur en voorkeur verraden heb. Bij deze meteen maar de volledige ontboezeming; ik geloof al lang niet meer in partijen. In de goeie ouwe tijd, toen verzuiling nog duidelijkheid schiep, wist je als arbeider, christen of rijke stinkerd precies bij welke partij je hoorde. En stemde je daar braaf op. Wist je het zelf niet zo goed, dan hielp jouw omgeving wel om je de richting in te duwen waar ‘jouw soort’ bij hoort.
We leven in een andere tijd en ik geloof dus niet in partijen. Ik kan u dat nog wel eens uitgebreid uitleggen, maar laat ik me even beperken tot waar ik wél in geloof. Ik geloof in democratie en vind het erg belangrijk dat we de rechtstaat overeind houden en proberen om met elkaar een sociale, rechtvaardige samenleving te vormen, waaraan de overheid dienstbaar is. En dat laatste wankelt. Zowel op landelijk niveau (denk aan de toeslagenaffaire) als op lokaal niveau (de soap rond het rioolgemaal in Dubbeldam) zie ik dat de overheid zich steeds vaker ontpopt als de vijand van de burger. Zo’n fundamenteel foute ontwikkeling is alleen te stoppen door mensen. En ik geloof nog steeds in mensen.
Daarom stem ik al vele jaren niet meer op een partij, maar op een mens. Dat die toevallig bij een partij hoort stoort me soms enigszins, maar neem ik op de koop toe. De datum van 17 maart nadert snel, dus kwam het onderwerp dit weekend ter sprake. Als we op een partij zouden moeten stemmen dan, zo gaf de Kieswijzer aan, zou ik het hokje van de ChristenUnie rood moeten kleuren. Hoewel ik dus niet op een partij, maar op een mens ga stemmen, zou ik het stemadvies overigens niet opvolgen, omdat ik totaal anders denk over euthanasie dan deze club. Vriend Arie ontdekte dat hij Partij voor de Dieren zou moeten stemmen. Maar eh, hij vindt die club iets te fanatiek over…dieren. Dat gaat ‘m bij hem dus ook niet worden.
Al babbelend kwamen we toch tot een mooie slotsom. We zijn beiden bezorgd over de rol van de overheid en de Rutte-Doctrine. Dan moet je toch gaan stemmen! En wie heeft zich in de Tweede Kamer de mens getoond die opkwam voor de gewone burgers en het stelselmatig feiten achterhoudende kabinet ten val bracht? Oeps, dat was er niet één, maar twee. Toch wel zonde dat je maar op één mens kunt stemmen bij verkiezingen. Mijn stem verdienen ze allebei. Vriend Arie beaamde het ook en toen viel plots bij ons het kwartje. Als jij nou op Mevrouw Renske en ik op Meneer Pieter…Tsja, we zijn er nog niet helemaal uit, maar het zou zomaar kunnen gebeuren.

Thijs Blom.

Geef een reactie