“Stuurman aan wal”

Stad en land zijn volledig in de ban van klimaatverandering. En dan met name wat we kunnen doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Er zijn momenten dat ik een beetje moe word van dit onderwerp, maar de problemen voor ons uit schuiven, wat nog altijd wereldwijd gebeurt, zadelt de generaties na ons op met nog veel grotere problemen. Terwijl oudjes richting Parijs wandelen, buigen jonkies zich overmorgen in Dordrecht over de vraag wat we zoal kunnen doen.

De Duurzaamheidsfabriek op het Dordtse Leerpark is vrijdag het décor van de nationale jeugdklimaattop. Het is een voorlopertje van de wereldklimaattop die in december gehouden wordt in Parijs. Bekende en onbekende Nederlanders wandelen sinds zondag vanuit Utrecht in 29 dagen naar de Franse hoofdstad. Dagelijks wordt aandacht gevraagd voor meer duurzaamheid en innovatie. Maar alle goede bedoelingen ten spijt loopt de temperatuur op aarde nog steeds op.

Eerder werd wereldwijd afgesproken om de stijging van de temperatuur te beperken tot twee graden (u leest het goed; niet er af maar er bij), maar zelfs dat dreigt een moeilijk verhaal te worden. “Verbeter de wereld en begin bij jezelf”, denk ik dan. En tot mijn schande moet ik u bekennen dat de zonnepanalen nog niet op dak liggen, omdat ik verwacht dat ik eerder verhuis dan ik mijn investering heb terugverdiend. De elektronische auto rij ik ook niet; die gaat mijn budget te boven.

Nog dieper moet ik voor u door het stof; ik lust graag een stukje vlees. En dat deugt ook niet. Ik kan er ziek van worden, maar het is vooral slecht voor het milieu. Wie ben ik dus nog om een ander de les te lezen? In mijn voordeel pleit dat ik op dit gebied nooit beloftes gedaan heb of afspraken ondertekend. De gemeente Dordrecht wel. Liefst 20 procent van alle energie die we op dit eiland gebruiken moet in 2020 op duurzame wijze worden opgewekt.

We zitten nu op drie procent. Om daar een hoogst noodzakelijk duwtje aan te geven moeten er windmolens komen in Dordt. Vorige week liepen in het Stadskantoor weer allerlei mensen te hoop tegen die dingen. “In mijn achtertuin geen gezoem of slagschaduw”, luidt de doorsnee-boodschap. En eerlijk gezegd word ik daar ook een beetje moe van. Is er al een innovatieve techniek om geweeklaag om te zetten in duurzame energie? Dat lost in één klap het probleem op.

 

Kronkelaar.