reageer als eerstwo 9 jun 2021

“In mijn eigen val gelopen”

Vanaf het mooie Lefkas maakte ik u een week geleden nog deelgenoot van de zoveelste kronkel in het voortdurend onnavolgbare coronabeleid van onze overheid. Mijn Griekse vrienden lachten er om als een boer met kiespijn, meldde ik u nog. Want wie verzint het om Lefkas, net als alle andere Ionische eilanden als een ‘veilige’ vakantiebestemming te bestempelen, terwijl de luchthaven van dit eiland op het ‘onveilige’ vasteland ligt? Wellicht heb ik er een slapende hond mee wakker gemaakt of meer dan één, maar feit is dat ik afgelopen weekend bijna in mijn eigen val ben gelopen. Het is te zot voor woorden, dus ik kan het u niet onthouden. Als een soort symbool van hoe dramatisch onze overheid communiceert.
Vorige week konden we er dus nog om lachen, maar zaterdag is het lachen ons vergaan. Een week voor ik met vrouwlief een weekje weg ging, besloot onze overheid een aantal veilig verklaarde eilanden in de Egeïsche Zee weer als onveilig te bestempelen, met allerlei gevolgen, zoals quarantaine en verplichte negatieve test om weer naar eigen land te mogen terugkeren. Ons realiserend dat zoiets óók zou kunnen gebeuren met ‘ons’ eiland besloten we ons goed voor te bereiden. Zo plaatsten we de speciale reis-app van ons ministerie op de smartphone en maakten Griekenland daarin onze favoriet, zodat we verzekerd waren van alarmerende signalen, mochten de reisadviezen daar veranderen.
Drie dagen voor vertrek check je dan nog even de laatste informatie en zo leerden we dat je nog steeds ‘veilig’ vakantie viert met een tussenlanding op het ‘onveilige’ Athene, zolang je maar niet even van dat vliegveld af gaat. Over de luchthaven Aktion, gelegen tussen eiland Lefkas en Preveza (stad op het vasteland), geen letter. Ook nog maar even navraag gedaan bij Transavia. De luchtvaartmaatschappij was stellig; u viert vakantie op een Ionisch eiland en heeft alleen een zelf ingevulde gezondheidsverklaring nodig voor de terugvlucht. Zo gezegd, zo gedaan. Bij de incheckbalie wachtte ons een andere mededeling. U heeft géén negatieve PCR-test? Dan mag u niet aan boord. Laat u zich maar ergens testen. Wilt u uw koffers terugnemen en weggaan?
Ik beken, ik schrok me lam. U maakt een geintje, stamelde ik nog. De dame was resoluut. Schiet u maar op, misschien kunt u in Preveza of op Lefkas nog ergens een sneltest doen. Er zijn al mensen met een taxi naar toe, ik zou maar opschieten als ik u was. Misschien bent u op tijd terug. Inmiddels was bij de incheckbalies links en rechts van mij min of meer de pleuris uitgebroken. Meer mensen met hetzelfde probleem. Later werd duidelijk dat alleen passagiers die via Sunweb geboekt hadden een testresultaat op zak hadden. Blijkbaar had die reisorganisatie informatie die tientallen individueel reizende mensen niet hadden. Het Griekse luchthavenpersoneel concludeerde dat de Nederlandse regels te verwarrend zijn. We mochten toch allemaal mee naar Nederland. Efcharisto poly.

Thijs Blom

Geef een antwoord