“Stuurman aan wal”

Eigenlijk was ik maandag best wel blij verrast toen ik hoorde wat er gaat gebeuren met het Lindershuis en de omliggende panden. Het voormalig warenhuis stond grotendeels leeg, maar krijgt, net als V&D, een nieuwe invulling. Het zou ook wel eens tijd worden, want ondanks een al jaren florerende economie leken ontwikkelaars niet bereid om in het historisch centrum van de oudste stad van Holland te investeren. Eindelijk is het dan wel zover. (Foto: Thymen Stolk)

Rondom het Lindershuis zal ook behoorlijk gesloopt, gerenoveerd en herbouwd worden. Achter een hotel met 90 kamers komt er bijvoorbeeld een binnenhof, met horeca en terrasjes. De Lange Breestraat, ondanks de aanwezigheid van monumentale pandjes een lelijk verpauperd straatje, zal er over enkele jaren heel anders uitzien. Ook het probleem van overtollige vierkante meters aan winkelruimte wordt voor een deel opgelost. Daar word je vrolijk van!

Ook op andere plekken in de binnenstad zien we steeds meer ‘transformaties’. Leegstaande kantoren en winkels krijgen een woonbestemming. Onder meer het wonen boven winkels, waar al decennia over gesproken wordt, krijgt op steeds meer plekken vorm. Toch is mijn vreugde niet uitbundig. Ik vind namelijk dat er te weinig betaalbare woningen gecreëerd worden. Juist in een binnenstad, waar ouderen al snel klagen over overlast, is plek voor studenten, jongeren en starters.

De kans op een betaalbare (koop)woning is voor jongeren in Dordrecht alsmaar kleiner aan het worden. Het beleid van dit stadsbestuur leidt er toe dat de stad vergrijst. Er wordt gestreefd naar tienduizend nieuwe woningen, maar de focus lijkt blind op ‘duur’ te liggen. De stad wil groeien naar 140 duizend inwoners. Als dat overwegend welgestelde, koffieleutende en gezellig keuvelende ouderen zijn zie ik de binnenstad niet echt gaan bruisen.

Het is niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste keer dat ik er op deze plek op hamer, maar jonge Dordtenaren hebben volgens mij óók het recht om in deze stad te (blijven) wonen. Mijn dochter wil dat graag, is zelfs bereid in een tiny house te gaan wonen. Kom maar op met die mini-huizen! Mijn zoon wil ook best op zichzelf, maar zelfs voor een flatje van 170 mille kreeg hij concurrentie van 25 anderen. Ondanks de welvaart is er voor jongeren schrijnende woningnood.

 

Kronkelaar