reageer als eerstwo 8 jul 2020

“Komt er ooit nog een Dordtse Kerstmarkt?”

“Stuurman aan wal”

Laat ik het maar meteen zeggen. Wat een slecht besluit om de Kerstmarkt nu al af te blazen! Op een paar dagen na liefst een half jaar van tevoren is er een streep gezet door een evenement dat zéér waardevol is voor horeca en winkeliers. Uitgerekend sectoren die door de coronacrisis al zo hard getroffen worden. Tsja, hoor ik u denken, maar juist door corona kunnen er geen evenementen gehouden worden. En met 350.000 mensen anderhalve meter afstand houden van elkaar wordt inderdaad onmogelijk. Maar in welke glazen bol kijken we eigenlijk?

Is corona er in december nog? Is er dan zoveel voortschrijdend inzicht dat we weten dat het virus in de buitenlucht nauwelijks iets doet? Is er dan al een geneesmiddel of vaccin? Ik weet het net zo min als u. Dordrecht Marketing, dat de organisatie ooit overnam van een clubje enthousiaste binnenstadsondernemers, weet kennelijk méér dan u en ik. Of gaat er ‘gewoon’ vanuit dat de situatie van nu over een half jaar hetzelfde is. De baas, Meneer Gerben, liet weten dat je moeilijk met organiseren kan beginnen op 15 oktober en blies het feestje af.

Elke organisator van grote, jaarlijks terugkerende evenementen weet dat je één dag na een evenement al gaat werken aan het volgende. Ik ga er maar vanuit dat, ondanks het vertrek van de belangrijkste medewerkster daar, dat ook al gebeurde. Dus die afgelasting gaat er bij mij niet in. Ik zou het omdraaien. Rustig doorgaan met de organisatie en in alle contacten en contracten meenemen dat als corona ons leven blijft beheersen op enig moment tot afgelasting besloten kan worden. Op 15 oktober of zo…

De mannen die ooit pro deo met de Kerstmarkt begonnen kijken al langer verbaasd toe hoe het evenement ‘professionaliseerde’. De gemeente betaalt de helft van de 350 mille die het feestje kost. Dordrecht Marketing moet de andere helft binnen halen, maar slaagt daar niet in en moet zelf het verschil bijpassen. En u mag één keer raden waar de middelen van deze club vandaan komen. Soms verlang je weer naar dat groepje amateurs dat met steun van een gemeentelijk evenementenbureautje die markt organiseerde.

Afgelopen weekend kwam ik één van die mannen weer tegen. Meneer Arie mopperde er uit zichzelf al meteen op los. We kwamen tot een angstige conclusie. Nadat windstoten de Kerstmarkt 2019 – gelukkig niet letterlijk – omver bliezen en de Kerstmarkt 2020 nu al is afgeblazen moet je maar afwachten of er in Dordt ooit nog een Kerstmarkt komt.

Kronkelaar

Geef een reactie