reageer als eerstwo 10 jul 2019

“Krampachtig gedoe door privacywetgeving”

“Stuurman aan wal”

Een leuke foto van de klas? Dat moet toch kunnen! Alhoewel, daarover lopen de meningen nogal eens uiteen. Neem bijvoorbeeld de Bavinckschool. Daar hebben ze in de persoon van de 9-jarige Marije toch maar mooi de kinderburgemeester van Dordrecht in de gelederen en die kan natuurlijk wel eens wat leuks ritselen voor de school. Zo vond er dus afgelopen maandag een gastles van de grote burgemeester plaats. Wat Meneer Wouter de kinderen verteld heeft weet ik niet, want de media blonken uit door afwezigheid.

Géén leuk filmpje bij de regionale of lokale omroep. Géén leuke foto’s in de dag- en weekbladen. Waar waren de media? Navraag leert dat de school aan de gemeente had laten weten dat de media welkom waren, maar dat er – buiten Marije – geen kinderen in beeld gebracht mochten worden. Tsja, als dat niet mag, dan is er weinig van te maken. Dus bleven de media weg. ’s Middags dook er echter tóch een foto op van de klas. Gemaakt door de rechterhand van de burgemeester en door Meneer Wouter op Twitter gezet.

Onze burgervader is heel actief op dit sociale medium en daardoor kan iedereen zien wat hij zoal doet in onze stad. En daarbuiten. Natuurlijk weet Meneer Wouter ook dat je voorzichtig moet zijn met het fotograferen of filmen van kids. Gelukkig vond de juf het goed en zagen we dertig stralende kinderen. Ik hoop wel dat de juf nu geen standje krijgt van de bovenmeester, want die wilde juist niet dat die kindergezichtjes openbaar zichtbaar werden. Maar waarom eigenlijk? Ik vrees dat er weer eens sprake was van krampachtig gedoe door de privacywetgeving.

Een tijdje terug was er ook zo’n akkefietje met een andere Dordtse school. Kinderen vertelden voor de tv-camera enthousiast over hun bezoek aan de Sterrenwacht. Een juf eiste echter dat de beelden niet gebruikt werden en stuurde voor de zekerheid ook nog de directeur op de hoofdredacteur van de verslaggever af. Op de concrete vraag wat voor problemen het in beeld brengen van de kinderen kon leiden kwam geen inhoudelijk antwoord. Zou een ‘boze ex’ jacht maken op z’n verhuisde vrouw en kinderen, dan snap je dat die leerlingen uit beeld moeten blijven.

Zouden de kinderen van hun ouders ‘gewoon’ niet in beeld mogen komen, dan heb je dat als school en media ook te respecteren. Maar veel ouders vinden het helemaal niet erg. Zij lezen dit stukje met dezelfde verbazing. Wanneer gaan scholen hun krampachtigheid inruilen voor gezond verstand? Gewoon bij aanvang schooljaar een bericht naar alle ouders; ‘Wilt u niet dat uw kroost tijdens een schoolactiviteit in beeld komt, laat ons dat dan weten’. Doe je dat niet, dan mis je de kans om als school op een leuke manier in de media te komen. Louter verliezers zo.

 

Kronkelaar

 

Op de foto: De kinderburgemeester en de burgemeester. (Foto: @Wouter Kolff)

 

Geef een reactie