Schijt aan de buren, daar gaat-ie nog een keer. Het is een tekstregel uit een losbandig lied, waarvan ik de titel en de maker niet meer kan herinneren. Maar ik moest er de afgelopen dagen aan denken, nadat bekend werd dat het bedrijf Nedstaal een vergunning krijgt om te gaan experimenteren met het ‘meesmelten’ van asbesthoudend schroot. De Provincie Zuid-Holland geeft het bedrijf toestemming voor een proef van een jaar.
Bij proeven is het gebruik van proefdieren omstreden, maar in dit geval zijn de inwoners van Alblasserdam en het iets verder gelegen Papendrecht en Hendrik-Ido-Ambacht de proefdieren. Zo voelen veel mensen dat en eigenlijk begrijp ik dat wel. Nedstaal en de directeur van de fabriek zijn door een actiecomité neergezet als leugenachtig. Tel daar aantoonbare onjuistheden in de communicatie over de uitstoot van gevaarlijke stoffen en wat ongelukjes bij op en het imago is beschadigd.
De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, ooit bekend onder de wat minder nietszeggende naam milieudienst, deed voor de provincie onderzoek naar het plan van Nedstaal en kwam maandag tot de conclusie dat er juridisch géén grond is om een vergunning te weigeren. Op de radio hoorde ik de directeur zeggen dat er natuurlijk nooit 100 procent zekerheid te geven is over de veiligheid voor omwonenden, maar dat er zeer scherpe voorwaarden zijn en dito controles komen.
Het hoeft maar één keer mis te gaan en de vergunning wordt weer ingetrokken. Of de omwonenden daarmee gerustgesteld zijn waag ik te betwijfelen. We spreken hier niet over het weghalen van wat asbesthoudende dakplaatjes van een oud schuurtje. In zo’n geval worden maanmannetjes ingezet en de omgeving afgezet. Een tikkeltje overdreven, denk ik dan. Maar lossen en verbranden van tonnen asbesthoudend schroot? Dat schijnt in een woon- en werkomgeving wel te kunnen.
Bij Hoogovens weigeren ze een dergelijke proef uit te voeren, omdat het bedrijf dat te riskant vindt voor z’n eigen werknemers. Maar de overheid wil het blijkbaar óók graag, want asbest is een groot probleem. Dus als je er zó vanaf kunt komen? Graag! De gemeentes zien het niet zitten. En dus gaan overheden voor de rechter de degens kruisen. Van onze belastingcentjes. En Nedstaal? Als ze daar ooit gehoord hebben van maatschappelijk verantwoord ondernemen, dan trekken ze hun plannetje vandaag nog in.
Kronkelaar