Er wordt gezongen, ongetwijfeld gelachen en het gáát ook nog eens ergens over. Het wordt vanavond een dolle boel in het Dordrecht Museum. De organisatoren van het Grote Stadsdebat willen weten wat Dordtenaren belangrijk vinden om te bepalen op welke politieke partij ze in maart volgend jaar gaan stemmen. De dames en heren politici denken in een soort lijsttrekkersdebat te belanden, maar ze kunnen nog wel eens blij verrast worden. Of zich juist wat ongemakkelijk gaan voelen…

Vanavond kunnen gewone stervelingen aangeven wat zij belangrijk vinden en met hulp van de presentatoren uitvogelen hoe de verschillende partijen over ‘hun’ onderwerp denken. Het leuke aan zo’n opzet is dat nu eens niet eigenwijze journalisten, manipulerende campagneleiders of andere vermeend deskundige types even zeggen waar de verkiezingen straks over gaan, maar dat inwoners daar zelf de voorzetten voor mogen geven.

Aan de lokale politici de schone taak om die voorzetten in te koppen. Of juist weg te werken. Eén van de twee graag. Natuurlijk zeggen politici bij menig voorgelegde keus dat het geen kwestie van ‘of’ is, maar dat het ‘en’ moet zijn. Maar daar komen ze vanavond niet mee weg. Kiezen is ook aangeven waar jouw prioriteiten liggen. De gedachte dat de politiek één pot nat is, is juist ontstaan doordat partijen niet duidelijk aangeven wat zij echt belangrijk vinden.

Beter voor Dordt scoorde de vorige keer met het groen willen houden van de Zuidpolder. Dat was het grote, misschien wel enige, verkiezingsitem. De komst van een megabioscoop was dat ook, maar omdat zo’n beetje álle partijen dat wilden, was dat géén onderscheidend thema. En juist dáár snakt de lokale bevolking en feitelijk ook de lokale politiek naar: dat de verschillen duidelijk worden en er weer wat te kiezen valt. Ik hoop dus dat er vanavond thema’s worden aangereikt.

En dan bedoel ik natuurlijk lokale thema’s. Want als die er niet komen, dan zal menig stemmer in maart thuisblijven of z’n keus laten afhangen van wat er in Den Haag  geroepen wordt. Dat lijkt me voor een lokaal werkend politicus reuze frustrerend. Vooral als een partijgenoot elders kort voor de verkiezingen toevallig net iets onhandigs doet. Lokale partijen hebben daar geen last van. Juist daarom moeten ook landelijke partijen zich voor de raadsverkiezingen véél lokaler gedragen.

 

Kronkelaar