Afspraak is afspraak. Zo simpel is het toch? Natuurlijk maken we allemaal wel eens een afspraak, waarvan we later bedenken dat het misschien toch niet zo handig was. Of dat het voordeel niet opweegt tegen het nadeel. Maar ja, een man een man, een woord een woord, denk ik dan. En menige man of vrouw met mij. Of zegt u doodleuk dat u zich niet aan de afspraak houdt? Dat die ander maar moet zien hoe uw toezegging ooit wordt waargemaakt?

Ik moest er aan denken, toen ik hoorde van de uitspraak van de rechter in de al zo lang slepende zaak van transportbedrijf Van der Wees tegen de gemeente Zwijndrecht. Het was niet eens een definitieve uitspraak, terwijl het conflict al dateert van 1998. Zwijndrecht moest destijds een lapje grond leveren aan de Uilenhaven in ruil voor het lapje grond, dat het bedrijf op verzoek van de gemeente verlaten had. Maar Zwijndrecht hield zich niet aan de afspraak.

Een sukkel in het gemeentehuis had de koopoptie op het stukje grond laten verlopen en dus kon Zwijndrecht z’n belofte niet waarmaken. De gemeente zou zich daar diep voor moeten schamen en proberen de grond alsnog te kopen voor iets meer geld, of een goed alternatief aanbieden. Hoe dan ook, je doet je best om een oplossing te vinden voor het probleem dat je zelf veroorzaakt hebt. Maar gemeentes werken blijkbaar anders. Die gaan doodleuk procederen.

Ik spreek in meervoud, want Zwijndrecht is helaas niet de enige gemeente die bestuurlijk of ambtelijk geknoei probeert recht te breien met hele dure advocaten die betaald worden van uw belastingcentjes. Liefst vijftien (!) jaar sleept deze zaak al en ik zou wel eens willen weten, wat dit tot nu toe gekost heeft. Zwijndrecht heeft in elk geval een half miljoen euro gereserveerd, die de gemeente straks kwijt denkt te zijn aan de gebroken belofte.

De schadeclaim van het bedrijf bedraagt zeven miljoen euro. De rechter heeft zich daar nog niet over uitgesproken. Wellicht gebeurt dat komend najaar. Het gaat Zwijndrecht hoe dan ook veel geld kosten. Het gemeentebestuur staat de komende maanden voor een simpele keus; de rotzooi van z´n voorgangers definitief opruimen en het verlies nemen óf naar een hogere rechter stappen en het probleem opnieuw vooruit schuiven. Voor rekening van de inwoners uiteraard.

Kronkelaar.