Vuurwerkafval opgeruimd? Check. Lege flessen naar de glascontainer gebracht? Check. Kerstboom afgetuigd? Check. Koelkast ontdaan van restanten overvloedige feestdissen? Check. Nieuwe agenda in gebruik genomen? Check. Nou, dat was het wel zo’n beetje. De kop van 2013 is er weer af. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar na die feestdagen kom ik altijd slecht op gang. Het vooruitzicht van dagenlang beste wensen uitwisselen helpt er ook niet aan mee. Raar ritueel.

En toch moeten we er weer tegenaan. De goede voornemens sla ik maar over. Ook al zo’n onzinnig fenomeen. Daarmee behoor ik volgens enquêtes op internet tot een minderheid. Tachtig procent van de Nederlanders doet er namelijk wel aan. Vier jaar geleden zelfs nog negentig procent. Wat in de afgelopen jaren niet veranderde is de nummer 1 op het lijstje; afvallen. Ook de nummer 2 blijkt stabiel; we willen ons minder druk maken. Maar de rest van de top-5 wisselt nogal.

Zoals je mag verwachten met zoveel aspirant-afvallers scoort meer bewegen en sporten natuurlijk hoog. Maar dat ook de economische situatie van invloed kan zijn op uw goede voornemens, bleek vorig jaar. Want toen werd ‘meer bewegen’ van plaats drie verdrongen door ‘zuiniger leven’. Op het moment dat ik dit stukje schrijf heb ik nog geen kennis kunnen nemen van de top-5 van 2013, maar ik ben benieuwd of zuiniger leven dit jaar nóg hoger scoort.

Vrouwen blijken overigens soms heel andere voornemens te hebben dan mannen. De dames zorgen er namelijk voor, dat ‘meer voor jezelf opkomen’ al jaren in de top-5 staat. Maar ondanks die aanhoudend goede voornemens is het van echte Girl Power (nog) niet gekomen. Evenmin zie ik een daling van kwalen door overgewicht of een afnemende schuldenberg. Erger nog, je zou bijna gaan denken, dat goede voornemens eerder averechts uitpakken.

Misschien zou dat eens onderzocht moeten worden! Wat we dan weer wel weten, is dat negen van de tien goede voornemens binnen een maand mislukt zijn. Wie wil slagen moet z’n voornemen openbaar maken en er een consequentie aan verbinden. Bij falen moet u bijvoorbeeld een boetebedrag storten op rekening van een goed doel. Ja, eigenlijk had u dat met Kerst al moeten doen. Check!