“Stuurman aan wal”

Zou u in een schil willen wonen? Het lijkt me niks. Voor mij is een schil niks meer dan een omhulsel van datgene wat er ècht toe doet. Ik denk dat de negentiende-eeuwse schil in Dordrecht ook zoiets is. Wie heeft die naam eigenlijk verzonnen? Het is een naam van niks. Dordtenaren gebruiken de naam niet of nauwelijks. Het is dan ook geen wijk of zo. Er staan wel veel mooie panden. Vaak op twijfelachtige fundering, maar een kniesoor die daar op let.
Wie schoonheid koestert, steekt z’n hoofd niet onder de grond. Ramses Shaffy zong het al: ‘Kijk omhoog’. En dan zie je bij Kunstmin een lelijke doos op dak staan. Da’s de buitenkant van de toneeltoren, die er moest komen om het theater in de moderne tijd tot z’n recht te laten komen. Geen gezicht, maar kennelijk mag zo’n lelijk geval daar staan. Op een steenworp afstand staat een woonhuis met zonnepanelen op het dak. Die panelen mogen niet. Ook dat is bezongen: ‘Kom van dat dak af!’
De Dordtse gemeenteraad heeft er al pittig over gedebatteerd en gaat op 29 maart een knoop doorhakken. Alle partijen zijn tot het inzicht gekomen dat er voor zonnepanelen op daken in de schil wellicht wat soepeler regels moeten gelden, dan in de historische binnenstad. Alleen Beter voor Dordt, dat diezelfde dag bij een ander agendapunt gaat pleiten voor minder regeltjes, houdt vast aan de regels, die overigens amper een half jaar geleden zijn vastgesteld.
Met die regels toetst de Welstands- en Monumentencommissie wat er wel en niet gebouwd mag worden. Afgelopen week leerde ik dat die commissie vorig jaar 561 keer advies uitbracht. In zeven gevallen negeerde het stadsbestuur zo’n advies en dat leidde tot zoveel wrijving en ergernis dat Meneer Peter, voorzitter van die commissie, nu aan de schillenboer is meegegeven. Jammer, omdat met hem een enorm deskundig architect uit die commissie wegvalt, maar ook wel hiep hoep hoera, want het is een behoorlijk arrogante kwast.
Zo’n commissie moet niet in een rol geduwd worden van een stel regelfetisjisten. Zonnepanelen louter afkeuren op regels (ze mogen in Beschermd Stadsgezicht niet in het zicht liggen) is rigide. Soms kan het best. Of is er een mouw aan te passen. Zelfs bij monumenten in de binnenstad en zeker in de schil. De gemeenteraad kan hier een zetje aan geven, maar de coalitiegenoten van BVD zullen dan wel de rug recht moeten houden. En daar zijn ze niet zo sterk in…

Kronkelaar