reageer als eerstwo 1 jul 2020

“Meer dan een mening ventileren”

“Stuurman aan wal”

In een democratische samenleving mag iedereen een mening ventileren. Sommigen hebben het  voorrecht om dat op een wat groter podium te doen. Zo mag ik dat doen in deze krant en zag ik anderen, ook Dordtenaren, bij andere media voorbij schuiven. De toon is soms scherp. Je kunt het er mee eens of oneens zijn, maar de kracht van het vrije woord is dat het gerespecteerd wordt. Wat me zorgen baart is dat dat respect steeds verder afkalft en bij enkelen zelfs verdwenen lijkt. Het enig gelijk is mijn gelijk en als ik het niet krijg dan…

U zult het mij niet horen zeggen. Er bestaat in menig discussie niet één gelijk. Het racismedebat dat onlangs weer oplaaide bewijst vooral dat. Zwarte Piet werd er ook weer bijgehaald. Snappen de witten wel dat zwarten met die cultfiguur gekwetst worden? Snappen zwarten wel dat witten geen racist zijn als ze er geen kwaad in zien? Kunnen witten zich wel invoelen in de pijn van zwarten? Begrijpen zwarten dat er witten zijn die denken dat je gekwetst voelen iets anders is dan gekwetst worden? Ik laat het er maar even bij.

Punt dat ik wil maken is dat meningen geuit mogen worden en bediscussieerd. Als een witte voetbalanalyticus op de buis een matige grap maakt over een zwarte man, dan kan hij een reactie verwachten. Maar met de oproep aan bedrijven om hun reclamespotjes rondom dat programma weg te halen, waar tot mijn verbijstering nog gehoor aan gegeven werd ook, zijn we op een hellend vlak beland. Het vrije woord wordt zo niet met woorden bestreden, maar veroordeeld en gestraft. Stelt u zich eens voor; ik schrijf hier iets controversieels en bedrijven worden opgeroepen om niet meer in deze krant te adverteren. Die kant moeten we toch niet op?

Ik had zo graag opgeschreven dat Dubbeldam 50 jaar geleden juist Dordrecht had moeten annexeren. Dat je in het stadion aan de Krommedijk onmogelijk kunt fluisterjuichen als FC Dordrecht scoort. Dat je eigenlijk niet van deze wereld bent als je dit soort onzin uitkraamt. Dat ik hoop dat onze stadgenoot Meneer René na de zomer toch weer dat programmaatje gaat doen. Dat ik nogal opkeek van Meneer Marco, die als oud-technisch manager snoeihard uithaalde naar FC Dordrecht en de huidige baas en er bij zei géén kritiek te uiten.

Oh ja, dat ik 120 mille voor schoonmaak en onderhoud van twee openbare toiletten nogal duur vind. Dat ik evenementen met én zonder alcohol voorlopig helemaal niet zie zitten. Dat ik helemaal niet bang ben voor dat hier vrijwel verdwenen virus. Dat ik me buiten veilig waan in de frisse lucht. Tsja, lekker mijn mening ventileren. Wat zeg ik, méér dan een mening ventileren. Want als we in het najaar weer binnen gaan zitten, hoe zit het dan met ventileren? Virusvrije lucht, daar doe ik liever niet luchtig over.

Kronkelaar.

Geef een reactie