Kan een zorginstelling iemand de goot in trappen? Ik hield het niet voor mogelijk, maar dat blijkt echt te kunnen. Lange tijd verkeerde ik in de veronderstelling dat een zorginstelling er juist is om te voorkomen dat mensen in de goot belanden of, als ze daar toch terecht gekomen zijn, juist weer uit te halen. De afgelopen weken deden diverse cliënten van een begeleid wonen-project in de Dordtse Colijnstraat een boekje open en mij is verzekerd dat het slechts het topje van een ijsberg is.
De zorginstelling die daar verantwoordelijk is, is ASVZ. Dat is een club die in zorgland géén slechte naam heeft (of moet ik zeggen ‘had’ ?). Feit is dat deze instelling in de beruchtste buurt van Dordt 24 appartementen verhuurt aan mensen, die kampen met gedragsproblemen. Ze wonen daar begeleid. Dat wil zeggen dat ze een eigen huisje hebben, maar dat werknemers van ASVZ een oogje in het zeil houden en daarbij zowel gevraagd als ongevraagd ‘adviezen’ verstrekken.
De Colijnstraat is dankzij een heuse taskforce een stuk rustiger geworden, maar achter de voordeuren tiert de drugshandel en criminaliteit nog welig, zo verzekeren diverse bewoners mij. Geen ideale omgeving om mensen met ‘een vlekje’ onderdak te bieden. Op de radio hoorde ik de grote baas van ASVZ zeggen dat dit nu eenmaal de locatie was die de gemeente Dordrecht aanbood en als cliënten graag wonen in een stadsomgeving dat ze dus hier terecht komen.
Inmiddels passeert het ene na het andere horrorverhaal. Bewoners raken er ernstig vervuild, voelen zich verwaarloosd en zij die klagen óf precies dat gedrag vertonen, waarom ze daar zitten, worden gedreigd met uitzetting. Gistermiddag om drie uur zou er weer iemand met hulp van de politie op straat worden gezet. Of het gebeurd is, weet ik niet op het moment dat ik dit schrijf. ASVZ zei dat met deze cliënt was afgesproken dat hij de sleutel zou inleveren. Nou, echt niet.
ASVZ zegt ook dat de cliënten in de Colijnstraat ‘wilsbekwaam’ zijn. Met andere woorden: ze moeten zelf weten wat ze doen. Onvrede over de zorg wordt uitgelegd als het opzeggen ervan. Het Zorgkantoor, de toezichthouder, schijnt het allemaal wel best te vinden. Ontevreden cliënten mogen zó de goot in. Ze krijgen nog wel de tip om naar het Leger des Heils te gaan. Dat is blijkbaar ook zorg anno 2014. We hebben het in ons land allemaal prima geregeld, toch?
Kronkelaar.