De aanpak van de coronapandemie wordt alsmaar verwarrender. Terwijl het mondkapje wereldwijd steeds vaker in het straatbeeld verschijnt rollebollen wetenschappers in ons land vooral over elkaar heen in een discussie of ze wel nut hebben. Daar is geen bewijs voor, zegt onder meer Meneer Jaap, baas van het RIVM. Er is ook geen bewijs dat ze niet helpen, zeggen anderen. Als de heilig verklaarde anderhalve meter niet in acht kan worden genomen zijn de kapjes plots wel een beschermend middel.
Vooropgesteld dat ik liever niet met zo’n lapje op m’n snuit loop constateer ik dat de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam het principe ‘beter safe dan sorry’ hanteren en de mondkap vanaf vandaag verplicht stelden in hun drukke centra. Ik constateer dat op scholen in een Duitse deelstaat mondkapjes verplicht gesteld zijn, maar dat ze juist tijdens de lessen af mogen. Van dat laatste snap ik niks. In tal van lokalen, ook in ons land, kampen scholen met slechte luchtbehandeling, die leerlingen al moe en ziek maakt zonder coronavirus.
Het verplicht stellen van mondkapjes op alle plekken waar géén anderhalve meter afstand wordt gehouden – of dat nou is in het openbaar vervoer of op het zoveelste feestje van jongeren – is een eenduidige en heldere maatregel. Het opstellen van een controleplan voor binnenruimtes, waar we als het nat en koud wordt weer terecht komen, lijkt me ook geen overbodige luxe. Het mag dan óók al een discussiepunt zijn of je nu wel of niet geholpen bent door goede ventilatie, maar als we op de wetenschap moeten wachten gebeurt er weinig.
Ook ons kabinet is even niet daadkrachtig. De aanpak van het virus is voorlopig overgelaten aan de bazen van de veiligheidsregio’s. Daar is overigens wel wat voor te zeggen, want de regio’s verschillen op veel vlakken van elkaar, dus is het helemaal niet zo gek om specifieke maatregelen te treffen op bepaalde plekken. Hopelijk beslissen de burgemeesters rond onze luchthavens bijvoorbeeld om teststraten in te richten in de aankomsthallen, waar passagiers uit verdachte oorden verplicht getest worden.
In onze regio heeft dus de burgemeester van Dordrecht de regie. Bent u ook zo benieuwd naar ons regionaal coronabeleid? Gelukkig is Meneer Wouter eerder terug van vakantie dan het kabinet. Met een hard oplopend aantal besmettingen en brandhaard Rotterdam angstig dichtbij is niks doen geen optie. Daar denken kabinet en regeringspartijen anders over, die zien geen noodzaak om deze maand te vergaderen. Als de ziekenhuisopnames en het aantal bezette IC-bedden weer gaan stijgen waarschijnlijk wel. In de tussentijd; prettige vakantie verder!
Kronkelaar