“Stuurman aan wal”

De hype over PFOA en GenX is langzaam uit het nieuws aan het verdwijnen, maar soms speelt-ie weer even op. Sommige media koesteren het onderwerp als een dankbaar vervolgverhaal, waarbij ze er natuurlijk op wijzen dat ze niet Chemours en DuPont aan het bashen zijn, maar ‘slechts verslag doen van wat er leeft en gebeurt in de samenleving’. De vraag die een medium zichzelf daarbij óók mag stellen is of je jouw podium aanbiedt om onzin te verspreiden.

Afgelopen week werd ik weer eens verrast met zo’n bericht. De bron ervan was OP. Die letters staan voor Onafhankelijk Papendrecht, maar bij het lezen van de gemeenteraadsvragen en het bijbehorend persbericht vroeg ik me af of ze (ook) staan voor Onverantwoordelijke Paniekzaaiers. Het lokale partijtje produceert de meeste persberichten en raadsvragen van alle politieke partijen in dit deel van het heelal, dus luiheid kan het clubje niet verweten worden.

Eigenlijk ben ik wel benieuwd hoeveel die vragenstellerij de gemeente al gekost heeft. Ik schat in dat dat een totaalbedrag is waar je in Papendrecht prachtige dingen van had kunnen doen, maar dit terzijde. Vraag 1 luidde dit keer: “Wat gebeurt er als de fabriek van Chemours ontploft?”. Vraag 2: “Zijn we er klaar voor om alle inwoners op tijd te evacueren?”. Vraag 13, tevens de laatste vraag, was of Chemours en DuPont niet beter naar de Tweede Maasvlakte kunnen verhuizen.

Wat denken ze eigenlijk bij zo’n partijtje? Dat we naast een tikkende tijdbom leven? Weten ze dat bij een ramp mensen binnen moeten blijven en ramen en deuren moet sluiten? Als er namelijk 33.000 inwoners op de vlucht slaan heb je naast een ramp ook nog een chaos. Aan hoeveel zelfoverschatting lijd je om te denken dat je een rol speelt in de mogelijke verhuizing van internationale chemiegiganten? Met dit soort stemmingmakerij wakker je vooral ongerustheid aan.

Ik ken mensen die al sinds het begin van de hype geen water uit de kraan meer durven te gebruiken. Los van het feit dat die mensen zichzelf op (extra) kosten jagen is het nog steeds zo dat kraanwater aan véél hogere eisen moet voldoen dan bronwater. Misschien dat OP eens op werkbezoek kan gaan bij Meneer Karel, lokaal bekend als de Zuiver Water Ambassadeur. Die heeft vast wel wat info om ook nog raadsvragen te stellen over bronwater. Stoppen met drinken dan maar?

 

Kronkelaar

 

(Archieffoto: Thymen Stolk)