“Stuurman aan wal”

Waar is dat feestje? Hier is dat feestje! In Dordrecht? Ja, de gemeente zegt het zelf; het is in 2020 liefst 366 dagen feest. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar na het weghalen van de kerstversiering heb ik het idee dat hier helemaal niet gefeest wordt. Een snelle blik op de speciaal in het leven geroepen website dordrecht800.nl bevestigt mijn constatering; er is in de stad niets te beleven. Op 5 februari staat in schouwburg Kunstmin een feestje gepland, maar dat is alleen toegankelijk voor 800 uitgenodigde bobo’s.

Van die 366 dagen feest gaan dus meteen al 35 feestloze dagen af. De 118.000 Dordtenaren die niet zijn uitgenodigd in Kunstmin – maar met hun belastingcentjes wél mee betalen – mogen wellicht meegenieten via de lokale televisie? Een tijd geleden sprak ik er Meneer Ton, de baas van RTV Dordrecht, op aan. Die wilde wel! Afgelopen week zag ik hem weer. Hij wil nog steeds, maar er is gedoe over ‘de rechten’. Als je het mij vraagt is hij gewoon door een ambtenaar met een kluitje in het riet gestuurd.

Deze ambtenaar mag 75 ruggen aan het openingsfeestje uitgeven. Als je dan kiest voor een ‘concept’ van een bedrijf, dat dit soort feestjes voor jou in elkaar draait, zou je bij de leverancier aan kunnen geven dat niet alleen een zaal met bobo’s mag genieten, maar via de lokale buis ook de ‘gewone’ Dordtenaren. Doe je dat niet en word je te laat wakker, dan moet je extra betalen voor ‘de rechten’. Zo werkt dat in het wereldje van show en poen. En komt er dus een elitair feestje als valse start van Dordrecht 800.

Iets verderop op de Spuiboulevard zit bij Dordrecht Marketing nog een mannetje, die een kleine drie ton uit mag geven om de stad in de feestsfeer te krijgen en een jaar lang te houden. Je zou dan bijvoorbeeld verwachten dat sinds 1 januari op tal van billboards en banieren ‘Dordrecht 800’ te zien is. Ik heb er tot nu toe een handjevol geteld. En omdat er zo verrekt weinig te zien en te beleven valt ben ik nog lang niet in de feestsfeer.

Meneer Henk, gewaardeerd historicus, waarschuwde met vakgenoten al vaker dat de gemeente véél te laat begon aan de organisatie van het feestjaar. Tientallen armoedige ideetjes – in wanhoop opgevraagd bij de inwoners – zijn al afgeschoten. Activiteiten waarin ons historisch besef wordt bijgebracht (hoe zat het nou met die stadrechten?) zie ik amper. Wat dat betreft was het Synodejaar aanzienlijk beter georganiseerd. Tot 1 maart mag u nog ideeën voor feestjes naar de gemeente sturen. Wie redt Dordrecht 800 ?

 

Kronkelaar.

 

(Foto: Thymen Stolk)