“Stuurman aan wal”

Een goedlachs ventje. Ik zie ‘m nog binnenwandelen. Het was ergens halverwege de jaren tachtig. Op de commerciële afdeling van De Stem van Dordt waren alle vier de bureaus bezet en dus vroeg hij of hij bij mij, op de redactie, mocht zitten. Het mannetje zat niemand in de weg en bleek een talentvol verkoper. Ik heb het over Meneer Piet. Destijds nog een meneertje, maar de junior-vertegenwoordiger ontwikkelde zich al snel tot een man met visie op de reclamewereld.

De Stem van Dordt ontpopte zich als nieuwkomer tot serieuze concurrent van de andere huis-aan-huis bladen in stad en streek. Het grote succes van De Stem van Dordt zat in het formaat en de formule. Als eerste krant verscheen het op het formaat dat inmiddels alle kranten in ons land hebben. Er werd ook niet gewerkt met de traditionele huis-aan-huis formule, waarin vooral vleiende verhaaltjes over adverteerders de boventoon voerden. De redactie bracht nieuws!

Het succes van dat vervelende weekblaadje irriteerde de toenmalig commercieel directeur van De Dordtenaar zo erg dat hij het ’gewoon’ opkocht. De succesformule werd de nek omgedraaid. Voor Meneer Piet het signaal om eens na te gaan denken over een eigen, nieuwe krant. En zo geschiedde. In 2000 zag Dordt Centraal het levenslicht en vandaag heeft u de duizendste midweekse editie in de hand van een krant die gelezen wordt. En ook keurig bezorgd…

De meneer, inmiddels Baas Piet, was namelijk zo slim om de bezorging, vaak een pijnpunt bij huis-aan-huis bladen, in eigen hand te nemen. Omdat ‘online’ een alsmaar grotere concurrent van ‘print’ werd, sloeg Baas Piet de vleugels wat verder uit. Natuurlijk online, maar ook met andere activiteiten, zoals drukwerk voor anderen en bedrijfskleding. Het maakt Dordt Centraal minder kwetsbaar in periodes dat er minder advertenties verkocht worden of… de krant helemaal verdwijnt.

Dat laatste zie ik niet gauw gebeuren. Sinds de ene na de andere weekkrant van het toneel verdwenen is (Merwesteyn, Weekblad Woensdag, Dordt Nu en eind december De Stem van Dordt) runt Baas Piet immers het enig overgebleven huis-aan-huisblad in Dordrecht. Van juniorverkoper tot mediamagnaat ! Nou ja, in elk geval een ondernemer die diverse gezinnen van inkomen voorziet en de schrijver dezes van een zakcentje. Hulde! En op naar de 2000e editie dan maar.

Kronkelaar