“Stuurman aan wal”

Na meer dan 40 jaar in de journalistiek weten beleidsmakers mij toch telkens weer te verrassen met rare plannetjes. Ditmaal komt die eer toe aan een ambtenaar is het Dordtse Stadskantoor die zelfs burgemeester en wethouders warm heeft gemaakt voor zijn (of haar) malle idee. Het komt er kort en krachtig op neer dat ’de Dirk’ vanaf 1 juli géén bier meer mag verkopen. De supermarkt aan de Cornelis de Wittstraat heeft zo’n beetje alle alcoholverslaafden in het centrum als klant, omdat het bier er lekker goedkoop is. En de dronken droppies, zoals een collega-stukjesschrijver ze soms liefkozend noemt, nuttigen hun pilsjes niet alleen op en rond het Vrieseplein, maar zorgen al jaren voor veel overlast in het gebied rondom Kromhout en Kasperspad.

De indruk bestond een tijdje dat het allemaal kwam door de aanwezigheid van Leger des Heils, Yulius, een coffeeshop, casino en een braakliggend terrein. Dat helpt inderdaad mee, maar het grootste probleem is dat de harde kern van overlastgevers elke vorm van zorg weigert en (zelfs letterlijk) schijt heeft aan wet en regels. Oom Agent en z’n BOA-maatje schrijven er dagelijks bekeuringen en wijkverboden uit, maar van de kale kippen is niks te plukken en ze vegen in het plantsoen hun reet af met de verbodsblaadjes, bij gebrek aan toiletpapier. Ook niet duur bij ‘de Dirk’ trouwens. En nog niet verboden. In het gebied hangen liefst vijf bewakingscamera’s en zijn wel tien instanties, inclusief een ‘kernteam ernstige overlast’, actief. Maar helaas, het helpt allemaal niet.

Er geldt in het gebied al lang een alcoholverbod en samenscholingsverbod. De conclusie lijkt me gerechtvaardigd dat verbieden dus niks oplost. Maar de gemeente Dordrecht wil dus verder op de heilloze weg van verbieden. De figuren die straks geen pilsje meer bij ‘de Dirk’ kunnen kopen, halen het dan wel bij ‘de Appie’ of een adresje verderop. Misschien maar meteen de hele binnenstad droogleggen? Ben je wel meteen die fel begeerde levendigheid kwijt. Er is maar één oplossing; overlastgevers telkens opnieuw oppakken. De rechter is zo’n draaideurcrimineel na verloop van tijd zó zat dat zo’n figuur langere tijd wordt opgeborgen en zelfs gedwongen kan worden om zich te laten helpen aan zijn stoornis. Want gestoord zijn ze. En een gestoorde laat zich door niemand iets verbieden.

Thijs Blom.