reageer als eerstwo 3 nov 2021

“Verkleed als gewone burger”

Woede, verdriet en een geschrokken burgemeester. Dan moet er toch heel wat aan de hand zijn! Ik weet niet wat er zoal door uw hoofd schiet als u dit soort termen leest, maar ik denk dan dat er iets héél ergs gebeurd is. Zwijndrechtse ondernemers vinden dat in elk geval wel, getuige typeringen als “beneden alle waarden”, “een luizenstreek”, “van de zotte” en “fratsen”. Ze kregen Meneer Hein, burgervader aller Zwijntjes, vierkant achter zich, want de man verklaarde geschrokken te zijn en de actie af te keuren. Voor wie het gemist heeft; een overijverige dienaar der wet heeft zich verkleed als gewone burger en zo een aantal horecazaken bezocht. Wat een schande, wat een misstand, ik ga er vanuit dat de verantwoordelijke man zijn straf niet ontloopt.

Een stadswacht, of hoe je zo iemand van Handhaving vandaag de dag ook noemt, sjouwde dus afgelopen weekend als zogenoemde mystery guest van kroegie naar kroegie en al deden zijn voeten zo zeer, ook stapte hij restaurants en snackbars binnen. Wat de beste man meemaakte, was niet echt schokkend. Althans niet voor mij. Eerder schreef ik op deze plek al, en ik herhaal het nu, dat ik sinds terugkeer van mijn vakantie nog nergens gevraagd ben naar mijn QR-code of coronapas. En ik kom toch zeker vijf keer per week in horecazaken, sportkantines en culturele instellingen. Mijn gezonde uitstraling zal daarbij wellicht helpen, maar dat terzijde. De stiekeme stadswacht sloop in zeventien zaken binnen waar hij niet gecontroleerd werd. Hij deed er een plasje en sloop weer weg.

De woede en het verdriet van de toch al zo geplaagde horeca-ondernemers behelst ongetwijfeld een vette boete die zij kregen als gevolg van de inderdaad wel wat ‘sneaky’ handhavingsactie. Maar nee hoor, er blijken slechts waarschuwingen te zijn uitgedeeld. En de helft al weer ingetrokken trouwens. Fijne actie, kan Oom Agent nog een voorbeeld aan nemen; niet gelijk bekeuren, eerst waarschuwen. Toch niet zo’n foute gozer, die mystery guy. Maar alle gekheid op een stokje, hoe controleer je dan wel effectief? Meneer Hein vindt dat de controleur zich bij de voordeur moet melden. Het komt er nog aan tekort dat hij vooraf even moet bellen, om te melden dat hij er aan komt.

Media maken vaak gebruik van mystery guests. Ze kopen oliebollen of haring, logeren een nachtje of spreken af met een oplichter. Zo krijg je écht de realiteit in beeld. Met gejank en geklaag komen we nooit uit de coronacrisis. Met strak en óveral controleren op QR-code in elk geval sneller dan zonder. Bij de meeste burgemeesters lijkt dat besef sterker te leven dan bij het kabinet. Ook de laatste show van de twee pratende mannetjes en het gebarende vrouwtje onderstreepte dat; het wordt ook de komende weken pappen en nat houden. Braaf alles gedaan wat de overheid van me verlangde en als beloning krijg ik weer een lap voor mijn snuit. Leuke vermomming trouwens. Iets voor een mystery guest?

Thijs Blom

Geef een antwoord