reageer als eerstwo 26 feb 2020

“Voetbalbond maakt integratie kind moeilijk en duur”

“Stuurman aan wal”

Bij mijn voetbalclub spelen heel wat kinderen, waarvan hun wiegje of dat van hun (groot)ouders niet in Nederland stond. Onlangs meldde zich Denis. De 11-jarige jongen wil bij mijn club een balletje mee komen trappen in een jeugdteam en is van harte welkom. Er is echter een probleem. Hij komt uit Roemenië en heeft ook de nationaliteit van dat land. Voor onze ledenadministratie is dat overigens geen enkel probleem; ons ledenbestand is een aardige afspiegeling van de Dordtse samenleving en hij past dus prima in die bonte mengeling van afkomst en uiterlijk.

Na aanmelding bij de voetbalbond ontdekte onze ledenadministratie dat zijn lidmaatschap door de almachtige KNVB geblokkeerd werd. Denis mag hier niet voetballen, omdat hij een buitenlandse nationaliteit heeft, tussen de 10 en 18 jaar oud is en nog nooit in clubverband gespeeld heeft. Niet in het buitenland en niet in Nederland. Drie redenen die ik geen van alle snap. Als ik ze even op me in laat werken bekruipt me zelfs een gevoel dat er gediscrimineerd wordt. Elk Nederlands ventje, of leeftijdgenootje met dubbele nationaliteit, kan namelijk probleemloos aangemeld worden.

De KNVB wast z’n handen in onschuld; het komt allemaal door de FIFA, de wereldvoetbalbond. Of eigenlijk door louche figuren en betaald voetbalclubs, die minderjarige spelertjes ronselen in het buitenland, om ze zonder vergoeding (transfersom) bij een Nederlandse club onder te brengen. Maar eh, wacht nou even…We hebben het hier over een niet buitengewoon getalenteerd ventje dat bij een amateurclubje een balletje wil komen trappen met vriendjes die hij hier kent. Maar helaas, de KNVB stelt harde eisen.

Denis mag pas bij mijn clubje komen ballen als hij met zijn ouders één en ander aanlevert. Het gaat dan om een geboortebewijs, een identificatiebewijs en een uittreksel uit het bevolkingsregister van de gemeente Dordrecht. Bovendien moeten die formulieren worden aangeleverd in een FIFA-taal; Engels, Spaans, Frans of Duits. Is het formulier in het Roemeens of Nederlands, wat in ons land nogal vaak voorkomt, dan dient er een vertaling te worden gemaakt en meegestuurd. Hoe moeilijk en duur kun je het maken?

Onze nationale voetbalbond doet er goed aan dit soort stompzinnige regels eens goed tegen het licht te houden. Door bij onze club te komen voetballen kan Denis soepel integreren in onze Dordtse samenleving. Sporten is ook nog eens gezond voor lijf en leden, dus verwacht je van een sportbond dat die sportbeoefening bevordert en belemmeringen wegneemt. De KNVB doet het omgekeerde. We hebben het aan Denis en zijn ouders proberen uit te leggen, maar ze snappen er niks van. Heeft iemand toevallig een tip hoe we de jongen aan een dubbele nationaliteit helpen?

 

Kronkelaar

 

Geef een reactie