Het buitenbad van De Dubbel moet in 2018 gesloten worden en het binnenbad moet worden verbouwd. Zie hier de conclusie van een onderzoek, dat in opdracht van de gemeente Dordrecht is uitgevoerd. Ik nam er eind vorige week kennis van op de website van de gemeente. Het was voor mij nieuw en dus heb ik het aandachtig gelezen. Een compliment voor de externe onderzoekers lijkt me gepast, want het zag er allemaal heel degelijk en onderbouwd uit.
Alle zwembaden, zowel in Dordt als in de regio, werden belicht. Ook staat er helder in weergegeven wat de ontwikkelingen van kosten en baten in het verleden waren, aangevuld met doordachte verwachtingen richting toekomst. Als politicus krijg je zo de juiste informatie om een mening te vormen. Bijvoorbeeld over de vraag of je het eens bent met de conclusie dat sluiting van het buitenbad van De Dubbel verstandig is, of dat je er juist extra geld voor over hebt om het open te houden.
De Dordtse politici kunnen dat nu gaan doen, maar ik vraag me af waarom dat niet eerder kon. Om precies te zijn vóór de onlangs gehouden raadsverkiezingen. In alle verkiezingsprogramma’s stond te lezen dat het Wantijbad en De Dubbel open moeten blijven. Het was dus geen moment een item in de verkiezingsdebatten. Maar dat had het wel kunnen zijn. Moeten zijn zelfs. Want het onderzoek dateert van 8 augustus 2012. Het is dus ruim anderhalf jaar geheim gehouden.
In een begeleidende brief bij het onderzoeksrapport schrijven burgemeester en wethouders van Dordrecht dat ze het nog ‘even’ hadden laten liggen, omdat ze wilden wachten op een mop. Om sommige moppen kan ik best lachen, maar om deze niet. Mop is een afkorting. Het staat voor meerjarenonderhoudsprogramma. Dat is in 2011 doorgerekend, maar B&W wilden liever wachten op een nieuwe mop. Die lag op 1 april, en da’s géén mop, op de collegetafel.
Van deze hele gang van zaken krijg ik een vieze smaak in m’n mond. Het heeft er alle schijn van dat willens en wetens de discussie over De Dubbel over de verkiezingen is heen getild. Openheid en transparantie zijn een groot goed in een democratische samenleving, maar in Dordrecht wordt dat kennelijk niet al te serieus genomen. Welke onderzoeksrapporten zouden er nog meer verborgen worden gehouden? En wanneer komen die uit een bureaulade? Als het uitkomt?
Kronkelaar.