reageer als eerstwo 21 okt 2020

“Ze verdienen een trap onder hun eigen hol”

Glimlachend vernam ik via de lokale televisie dat de Stichting Intocht Sinterklaas in Dordrecht voortaan Grijze Pieten begroet. Eindelijk komt er dan een eind aan die al jaren slepende discussie over Zwarte Piet. Althans, dat dacht ik… Leuk gevonden, je mixt de kleuren zwart en wit in gelijke mate, zoals ook zwarte en witte mensen gelijkwaardig aan elkaar zijn in een normale samenleving, dan krijg je grijs. Minder positief zou je kunnen zeggen dat grijs staat voor saai. Maar na de doorgeschoten discussies tussen fanatieke voor- en tegenstanders van Zwarte Piet kan een beetje saaiheid ook geen kwaad. Grijs past ook nog wel bij dat schoorsteen-verhaal, dus mijn zegen heeft het.

Het Dordtse comité hield op z’n eigen website nog een enquête over welke kleur Piet moest krijgen, maar toen in Venlo de Grijze Piet werd uitgevonden is dat voorbeeld snel overgenomen. Het Dordtse comité zegt er héél officieel over dat gekozen is voor de kleur grijs, omdat die “niet met een huidskleur vergeleken kan worden”. De landelijke actiegroep Kick Out Zwarte Piet ziet dat echter héél anders en laat weten “dwars door de bullshit” heen te kijken. Hoe je door stierenpoep heen kijkt is mij een raadsel, maar het komt er dus op neer dat Grijze Piet volgens deze extremisten een light-variant van Zwarte Piet is. Pfff, daar gaan we weer…

Eigenlijk kunnen we ons beter druk maken over een akelig virus en een koning die schijt heeft aan zijn volk en de coronabeperkingen voor zijn eigen, door ons allen ruimhartig gefinancierde gezinnetje maar bullshit vindt. Maar ja, de ene poep is de andere niet. Kick Out Zwarte Piet roept gemeentes op om géén subsidie te geven voor intochten met Grijze Pieten. De criticasters die Zwarte Piet met een hollepeut willen verwijderen van het landelijk toneel zeggen letterlijk dat de Grijze Pieten-oplossing “niet eens het gesprek waard is”. In dezelfde verklaring roepen ze “de comités en gemeenten op om met lokale actiegroepen tegen Zwarte Piet samen en gelijkwaardig aan tafel te gaan zitten.” Laat dat even op u inwerken.

Meneer Chris, opperhoofd van het Dordtse comité, zei bij RTV Dordrecht eerlijk dat Piet wat hem betreft wel zwart kon blijven, maar dat hij de ‘polder-oplossing’ toch overneemt. Ik acht hem dus redelijk genoeg om aan tafel te gaan zitten met andersdenkenden. Maar wat doe je met andersdenkenden die jouw oplossing op voorhand afwijzen en (ik citeer opnieuw) het het gesprek niet waard vinden? Dat zijn akelige doordrammers, die alleen maar hun zin willen krijgen. Zulke figuren verdienen een trap onder hun eigen hol. Gelukkig komt Sint dit jaar ’s nachts aan. Hopelijk in een inktzwarte nacht, wan dan doet de kleur van Piet er niet meer toe.

Thijs Blom

Geef een antwoord