Is Dordrecht in 2050 echt zo ver, dat alle gebruikte energie hier ook wordt opgewekt? Meneer Rik, de wethouder die er verantwoordelijk voor is, denkt van wel. Meneer Dirk, gemeenteraadslid, heeft er zo z’n twijfels over. Dat bleek vorige week, toen de duurzaamheidplannen van de stad ter sprake kwamen. Met de plaatsing van een vierde grote windmolen, langs de Dordtsche Kil, is er al weer een stapje gemaakt. De daar opgewekte windenergie is voldoende voor 4500 Dordtenaren.
Hoewel wind véél meer energie opwekt dan de zon, gaat Dordt ook intensief inzetten op zonne-energie. Er moeten grote zonneweiden komen, zoals op de oude stortplaats Crayenstein, bij de vuilverbranding. Op zo’n onooglijke en verontreinigde plek kan je natuurlijk weinig, maar ik heb toch grote twijfels over zonneweiden. Zetten we de koeien dan straks op het dak? Volgens mij horen zonnepanelen op daken en eerlijk gezegd zie ik er nog steeds te weinig.
Voor een gemeente waar alle politieke partijen de duurzaamheid prediken als groot goed doet Dordt te weinig aan advies en begeleiding. De grootste stimulans is natuurlijk een subsidie, maar die komt van de rijksoverheid. Dordt geeft geen geld, zoals bijna geen enkele gemeente, maar doet kort samengevat aan promotie en hulp. Helaas is die hulp niet zo denderend; de eerste de beste vertegenwoordiger van een panelenleverancier helpt je beter.
Bij GSC/ODS legden ze 200 zonnepanelen op dak. De voetbalclub deed dat volledig zonder steun van de gemeente. Waarom niet zo’n club als voorbeeld genomen en de opzet uitgerold over alle sportclubs? Alle daken van sportvoorzieningen bieden heel wat ruimte voor zonnepanelen. Zwijndrecht is daar al voorzichtig mee begonnen op gymzaaltjes. Ik ken trouwens plaatsen waar de daken van bedrijventerreinen er compleet mee vol liggen.
Bij zorgboerderij De Veldlinden, in de Biesbosch, liggen er dankzij sponsors en donateurs panelen op dak. Ik word wel vrolijk van dat soort initiatieven. Maar ik vraag me ook af of een gemeente dáár niet meer in kan betekenen. Vele kleintjes maken een hele grote. Als het menens is om in 2050 energieneutraal te zijn, moeten de daken straks vol liggen. Als dat gebeurt kunnen de koetjes gewoon in de wei blijven. Grazend en herkauwend onder windmolens. Dat dan ook weer wel.
Kronkelaar