Na de ogen op deze vroege maandagochtend nog eens uitgewreven te hebben, kwam ik tot de conclusie dat het er toch écht stond. ‘Leraren moeten lopen’ luidde de kop boven het verhaal in het regiokatern van mijn dagblad. Koppen dekken niet altijd de lading, maar los van de vaststelling dat het hier bleek te gaan om onderwijzers en niet om leraren, klopte het helemaal. De onderwijzers van een nieuwe school in Hendrik-Ido-Ambacht moeten minstens 200 meter lopen straks…
Die afstand moeten zij dagelijks twee keer afleggen, als ze met de auto naar hun werk komen. Er is namelijk geen plek voor een parkeerplaats dichter bij de school. In een tijd dat we ons vooral druk maken om loslopende jihadgangers en potentiële terroristen op z’n zachts gezegd een probleem van een andere orde. Eerlijk gezegd zie ik het hele probleem niet, maar de bestuurders van Hendrik-Ido-Ambacht schijnen er heus mee te worstelen.
Gebrek aan parkeerplaatsen rond scholen blijkt, zo las ik in het artikel, nogal gevoelig te liggen in het dorp. Dat leidde in de Volgerlanden tot verkeerschaos en die chaos leidde weer tot nog grotere chaos, omdat ouders die hun kind aanvankelijk lopend of per fiets lieten gaan dat niet meer aandurfden en ook maar de auto pakten. Dat probleem werd voor het lieve sommetje van 700.000 euro opgelost. Geld is kennelijk geen probleem in Ambacht…
Ik neem het risico op de koop toe dat u mij verslijt voor zo’n opa, die beweert dat vroeger alles beter was. Maar mijn ouders hadden niet eens een auto toen ik naar de basisschool ging. Laat staan dat ik door pa of ma gehaald en gebracht werd. Het was lopen en toen ik wat groter werd fietsen. Door weer en wind. In die tijd had je regenpakken. En als het koud was, kleedde je je warm aan. Tsja, wie doet dat z’n kind nog aan? Dat is toch niet van deze tijd?
Nou, wie er zo over denkt, kan wat mij betreft de pot op. Zijn de kids tegenwoordig van suiker of zo? Onderwijzers geven het goede voorbeeld en komen te voet of op de fiets. De leerlingen volgen dat. Alle parkeerplaatsen rond scholen worden verwijderd of toegewezen aan omwonenden. We stoppen ook met die kiss-and-ride onzin. Gezond bewegen, beter voor het milieu en goedkoper. Een win-win-win situatie. En dit advies is nog gratis ook.
Kronkelaar