Terwijl we vrolijk en minder vrolijk door discussiëren over de zin en onzin van mondkapjes, ventilatie, vliegvakanties, feestjes en de grijs gedraaide plaat van de anderhalve meter zie ik al maandenlang berichten voorbij komen over de gevolgen van de coronacrisis. Dat de economie minstens zo hard geraakt wordt als de volksgezondheid weten we wel, maar wat gaat er gebeuren met de slachtoffers van ontslagrondes en faillissementen? En met mensen die zoveel minder inkomsten hebben dat niet alle rekeningen betaald kunnen worden?

Er werd al maanden geleden een grote stijging voorspeld van mensen met schulden. Dat signaal lijkt ook breed te zijn opgepakt. Ik zeg lijkt, want het signaal is wel opgepakt maar oplossingen zie ik nauwelijks. Zo adviseert de koepel van woningcorporaties om mensen met een huurachterstand niet uit hun woning te zetten. Banken en zorgverzekeraars doen niet meteen moeilijk als je je de hypotheek of een factuur met eigen risico niet kan betalen. Het drinkwaterbedrijf belooft je bij betalingsproblemen niet af te sluiten. Wel fijn met dit weer trouwens. Maar wat wordt er nou opgelost?

De niet betaalde bedragen blijven verschuldigd, niet kwijtgescholden of zelfs maar wat verminderd. De betalingsverplichting blijft. Alhoewel, bij een boete van de overheid kun je om een verlaging vragen. Heeft u het al geprobeerd? De deurwaarder krijgt het erg druk, maar hoeft dankzij corona niet meer persoonlijk een brief van een schuldeiser te overhandigen. Mag gewoon in de brievenbus. Tsja. Wat je met schulden kan (en moet) doen is contact opnemen met de instantie die geld van je wenst te ontvangen. Wie dat niet doet, maakt z’n probleem erger, maar hoe worden de mensen die dat wel doen dan geholpen?

De beschikbare budgetten voor schuldhulpverlening zijn bij de sociale diensten zeker niet berekend op de tsunami aan schulden die over ons heen rolt. Tot nu toe voorkomt de overheid met vele miljoenen euro’s dat bedrijven omvallen en inkomensverliezen deels worden gecompenseerd. Op langere termijn is dat niet vol te houden. Feitelijk betekent dat voor veel huishoudens geen afstel van schuld, maar uitstel van betaling. Maar velen die nu niet kunnen betalen – en maandelijks de schuld hoger op zien lopen – kunnen straks óók niet betalen. Er staat ons nog wat te wachten.

Kronkelaar