reageer als eerstwo 12 jun 2019

“Zo ga je niet met mensen om!”

“Stuurman aan wal”

Met tranen in de ogen gingen sommige leden van vereniging De Vrije Tuinder naar huis toen ze te horen kregen dat de wethouder een eind maakt aan hun tuin en hun club. Ik was er zelf niet bij, maar ik hoorde het Meneer Gijs vertellen. Hij is voorzitter van de tuindersclub en was zelf ook behoorlijk verslagen. Voor wie het gemist heeft; de 55 leden tuinieren aan de Reeweg Zuid en op hun grond wil de gemeente Dordrecht huizen bouwen. Dat werd enkele jaren geleden bekend en het was dus zaak om een nieuwe stek te vinden.

Aan de Domela Nieuwenhuisweg werd een geschikt lapje grond gevonden, maar het bleek (te) moeilijk om de verhuizing voor 260 duizend euro te regelen. Dat bedrag was door de gemeenteraad beschikbaar gesteld, maar bleek ontoereikend. De club kreeg vorige week voor het eerst bezoek van Meneer Marco, de verantwoordelijk wethouder. Men verwachtte een fijne kennismaking en natuurlijk een gesprek over hoe de problemen alsnog kunnen worden opgelost. Het liep echter een tikkeltje anders…

Het bestuur kreeg te horen dat de huur per 31 december wordt opgezegd, de verhuizing niet doorgaat en het daarvoor bestemde geld zal worden uitgedeeld aan andere volkstuinverenigingen. Het zal je maar gezegd worden. Meneer Marco liet ook nog fijntjes weten dat hij een investering van vijf mille per te verhuizen tuinder te veel geld vindt. Dat mag hij natuurlijk vinden. Ik ken ook mensen die twaalf en half miljoen euro voor een fietsbruggetje bij de Stadswerven duur vinden.

Los van het geld dat blijkbaar leidend is in het ‘beleid’ van deze wethouder vind ik dat je zo niet met mensen om moet gaan. Eén keer je gezicht laten zien en roepen dat het niks wordt. Ben je dan liever lui dan moe? Meneer Marco maakt geen vrienden. Vorige week liet hij ook weten dat twee sportclubs niet meer met hem aan tafel willen, ondanks herhaalde pogingen daartoe. De voorzitters van beide clubs verklaarden welgeteld één mailtje te hebben ontvangen en niet meer vernomen te hebben uit het Stadskantoor. Wie jokt er?

In een bijzinnetje las ik in de gemeentelijke stukken dat extra geld voor het oplossen van het probleem van De Vrije Tuinder onwenselijk is. Het zou een precedent kunnen scheppen naar te verhuizen organisaties in de toekomst. En die zijn er in Dordrecht zat. In het voormalig belastingkantoor bijvoorbeeld zitten er inmiddels nogal wat bij elkaar. Die doen er verstandig aan om eens voorzichtig te gaan denken aan mogelijk toekomstige huisvesting. Voor je het weet sta je op straat of besta je niet meer…

 

Kronkelaar

 

Foto: Marco Stam. (Archieffoto: Thymen Stolk)

 

 

Geef een antwoord