Mag ik voor de verandering nu zélf eens een paar open deuren intrappen? In Kersttijd bent u waarschijnlijk wat vergevingsgezinder, dus ben ik zo vrij om namens u met ‘ja’ te antwoorden. De Kerst is een tijd van bezinning en dus een mooi moment om je af te vragen of je gelukkig bent met je leven. Ik vrees dat er nogal wat mensen zijn die daar niet volmondig ja op kunnen zeggen. Daar zitten natuurlijk notoire mopperaars, aanstellers en rupsjes-nooit-genoeg bij, maar helaas té veel medemensen die reden tot klagen hebben.

Aan de rand van Europa woedt een oorlog, waarin een gewetenloze dictator zelfs eigen mensen de dood injaagt en bewust probeert een volk te laten sterven van de kou. Daar is voor de gewone sterveling alle reden tot klagen. In straatarme landen elders vertrekken jonge mensen op zoek naar een beter leven. De ene als arbeidsmigrant, om in een ander land als een tweederangsburger of slaaf behandeld te worden. De ander als gelukszoeker, om ver van huis in een vluchtelingenkamp of mensonwaardige opvang te belanden.

Dichter bij huis zien we ook veel ellende. Of dat minder erg is? Leed laat zich niet vergelijken en dat ga ik dus ook niet doen. Wie zijn kinderen niet kan geven omdat het gezin in armoede leeft, is ongelukkig. Wie de kachel niet durft op te stoken uit angst voor de rekening is evenmin gelukkig. Ik denk dat u zelf ook legio voorbeelden kent van mensen die niet gelukkig zijn. Juist in Kersttijd is het goed om daar even bij stil te staan. En liefst nog méér dan dat, want geld maakt volgens het bekende gezegde niet gelukkig, maar helpt wel degelijk…

Inderdaad, pak straks de smartphone of kruip achter een computerscherm en bekijk even uw financiële situatie. Tweede energietoeslag al binnen? Zelfs een kerstgratificatie ontvangen? Vet saldo op de rekening? Schrijf wat over naar een paar goede doelen! Er zijn er héél veel. Van kacheltjes voor Oekraïne tot stichtingen die zich in inzetten voor kwetsbare kids. Bijna 90 procent van de Nederlanders schenkt gemiddeld iets meer dan 200 euro per jaar aan goede doelen. Zullen we nu iets extra’s doen? Fijne kerstdagen!