DORDRECHT – Aan de rand van Dordt, naast de A16, ligt stadslandbouwkas De Oude Beer. In deze weelderige, groene oase werken vrijwilligers samen om groenten, kruiden en (medicinale) planten te telen. Elke zes weken bericht Nettie Dekker in Dordt Centraal over het wel en wee van mens, dier en plant. Op de foto: De avond valt in De Oude Beer (Foto: Richard Dekker)

We zijn het al bijna weer vergeten, maar wat was heet dit jaar! In de kas, onder glas, liepen de temperaturen nog sneller en nog hoger op. Van de droogte hadden we minder last, want we hadden voldoende water om te blijven beregenen. De hitte bood wel een mooie gelegenheid om bezoekers aan den lijve te laten ervaren hoeveel koelte een dichtbegroeide tuin genereert. Planten verkoelen namelijk de lucht door verdamping. Veel planten met verschillende hoogtes versterken dit effect verder. In zo’n groene tuin – zonder kale grond – blijft de bodem langer vochtig. Dat is weer fijn voor het bodemleven, én voor je portemonnee.

Hoe dan ook is het verstandig om onze tuinen hitte- en droogtebestendiger te maken. We hebben afgelopen zomer kunnen zien welke planten niet klimaatbestendig zijn: potplanten (wortels worden te warm), eenjarige planten (slecht ontwikkelde wortels) en waterslurpers zoals hortensia’s. De komende winter is een mooie tijd om je te verdiepen in toekomstbestendig(er)e plantensoorten en in hoe je water kunt vasthouden in de bodem. Een tip: zet meer wilde planten in je tuin. Planten die wél tegen een stootje kunnen, zoals duizendblad en moederkruid. Maar ook kruiden als rozemarijn, tijm en lavendel houden van warm en droog. Ze bloeien ook nog ’s mooi en zorgen voor voedsel voor wilde insecten. Je kunt ze nog steeds kopen in De Oude Beer!

Kijk voor openingstijden op oudebeer.nl